Stanovnici Hong Konga, u prosjeku, najduže žive, a stanovnici Čada najkraće.     Foto: Getty Images

Broj svjetske populacije kroz historiju rapidno se mijenjao. Iako su podaci za period prije nove ere poprilično nepouzdani, smatra se da se stopa rasta, do prve godine naše ere, kretala ispod 0,05% godišnje, te da je do tog momenta u svijetu bivstvovalo između 200 i 600 miliona ljudi.

No, ogromna promjena dogodila se s industrijskom revolucijom: oko 1800. godine svjetska populacija dosegnula je milijardu, druga milijarda je postignuta 1930. godine, treća 1960, četvrta 1974, a peta 1987. godine.

Samo tokom 20. stoljeća broj stanovnika u svijetu narastao je s 1,65 milijardi na 7 milijardi, a prije nekoliko dana Ujedinjene nacije su objavile podatak da je svijet naseljen s 8 milijardi stanovnika.

Koliko u prosjeku žive Balkanci?

U prosjeku, u zemljama jugoistočne Evrope muškarci dožive 78,75 godina, a žene 83,3 godine, podaci su Worldometra iz 2020. godine.

Detaljnije, to izgleda ovako:

Prosječna starost u zemljama regije.       Ilustracija: TRT Balkan

Koja je prosječna dob svjetske populacije?

Na procjenu prosječnog životnog vijeka u nekoj zemlji uveliko utječu medicinski i higijenski standardi zemlje u kojoj se živi.

Naprimjer, muško dijete rođeno danas u Sjedinjenim Američkim Državama u prosjeku će doživjeti 74,5 godina, dok bi ženska djeca, prema dostupnim podacima, trebala živjeti oko 5,7 godina duže. Unutar zemalja Evropske unije taj omjer je 77,8 : 83,3 godine.

Naravno, izuzeci su prisutni i u ovim slučajevima. Najstariji ljudi na svijetu doživljavali su i više od 115 godina, a većina tih rekorda zabilježena je u Japanu i u SAD-u.

U svakom slučaju, posebna administrativna regija Kine, Hong Kong, teritorija je u kojoj stanovništvo živi najduže na svijetu, od 83 do 88 godina, dok je najkraći prosječni životni vijek zabilježen u centralnoj Africi, konkretno u državi Čad.

TRT Balkan