Živio je na aerodromu od 1988. do 2006. godine, kada je hospitaliziran.       Foto: AFP

Na aerodromu u Parizu preminuo je Iranac Mehran Karimi Nasseri koji je 18 godina proveo u toj zračnoj luci i čija priča je inspirirala film Stevena Spielberga “The Terminal“.

“Smrt Nasserija konstatirao je medicinski tim aerodroma na terminalu 2F i umro je prirodnom smrću“, javio je sinoć CNN u subotu, pozivajući se na izjavu glasnogovornika francuskog arodroma Paris-Charles de Gaulle.

Nasseri je rođen 1945. godine u iransko-britanskoj porodici i bio je zarobljen na međunarodnoj ničijoj zoni pariškog aerodroma 1988. godine jer nije imao odgovarajuću dokumentaciju.

Bio je poznat i pod nadimkom Sir Alfred, a živio je na aerodromu do 2006. godine, kada je hospitaliziran. Nakon izlaska iz bolnice, bio je smješten u pariškom skloništu od 2008. godine.

Posljednje sedmice svog života ponovo je proveo na aerodromu na kojem je i preminuo u subotu popodne.

Nasseri je uvijek držao svoj prtljag pokraj sebe, čitajući i pišući bilješke u svoj dnevnik tokom boravka u aerodromu.

Nasserijeva situacija inspirirala je Stevena Spielberga za film “The Terminal“ iz 2004. godine s Tomom Hanksom u glavnoj ulozi Viktora Navorskog, istočnoeuropskog čovjeka koji je zapeo na aerodromu u New Yorku dok ga vojni udar u njegovoj rodnoj zemlji sprječava da se vrati.

TRT Balkan / agencije