Smješten u francuskoj regiji Normandija, Mont Saint Michel privlači pažnju svojom arhitekturom koja podsjeća na srednji vijek.      Foto: AA

Jedan od spektakularnijih dvoraca svijeta nalazi se u francuskoj Normandiji.

Čuveni dvorac Mont Saint Michel inače je okružen pijeskom, a zahvaljujući plimi i oseki povremeno se "pretvarao" u otočić. No, Francuzi su, kako bi ga u potpunosti pretvorili u otok, utrošili deset godina i gotovo 200 miliona eura.

Smješten u francuskoj regiji Normandija, Mont Saint Michel privlači pažnju svojom arhitekturom koja podsjeća na srednji vijek.

Ovaj otok prepoznao je i UNESCO te ga je 1979. godine svrstao na popis svjetske baštine.     Foto: AA

Jedna od najvažnijih karakteristika Mont Saint Michela, historijskog poluostrva koje se nalazi na obali La Manchea, jeste da je jedno od mjesta gdje je plima najjasnije vidljiva u svijetu poslije Kanade.

Mnoge zgrade unutar kompleksa potječu iz 13. stoljeća i izvrstan su primjer gotičke arhitekture. Srednjovjekovni dvorac izgrađen od granita dobro odolijeva vremenu i privlači brojne turiste iz svih krajeva svijeta.

Stoljećima jedan od glavnih evropskih hodočasničkih odredišta, ovaj otok prepoznao je i UNESCO te ga je 1979. godine svrstao na popis svjetske baštine.

Mont Saint Michel je jedna od najposjećenijih turističkih atrakcija u Francuskoj izvan Pariza. Milioni posjetitelja dolaze svake godine kako bi vidjeli ovaj izvanredni podvig srednjovjekovne arhitekture koji se ne smatra isključivo dvorcem.

Radi se o utvrđenom gradu i jednom od rijetkih mjesta u Francuskoj koje je sačuvalo svoje srednjovjekovne zidine i stari sistem odbrane.

TRT Balkan / agencije