Autori istraživanja otkrivaju da su svi tinejdžeri, bez obzira na spol, skloni rizičnim ponašanjima poput korištenja mobitela tokom vožnje kao i prebrze vožnje.     Foto: Reuters

Autori istraživanja otkrivaju da su svi tinejdžeri, bez obzira na spol, skloni rizičnim ponašanjima poput korištenja mobitela tokom vožnje kao i prebrze vožnje.

Među ispitanim vozačima tinejdžerima, prekoračenje brzine je zabilježeno tokom otprilike 40 posto vožnji, dok je korištenje mobitela zabilježeno u nešto više od 30 posto slučajeva vožnje.

Osim toga, tinejdžeri su koristili mobilni telefon dok su vozili prebrzo u preko pet posto proučavanih vožnji.

“Naši podaci nam daju još jedan uvid u ponašanje tinejdžera u vožnji. Mladi vozači su jurili i koristili mobilni telefon tokom vožnje, ali to se nije dešavalo u svakoj vožnji. Želimo da promovišemo sigurnu vožnju i pronađemo načine da pomognemo u sprečavanju onih rizičnih ponašanja u vožnji koja mogu dovesti do nesreće”, rekla je glavna autorica studije dr. Catherine McDonald, vanredna profesorica na Univerzitetu u Pennsylvaniji.

Autori istraživanja koristili su mobilnu aplikaciju za praćenje vozačkih vještina kod 165 adolescenata koji žive u Pennsylvaniji. U prosjeku, tinejdžeri su imali 17,3 godine i imali su vozačku dozvolu oko osam mjeseci.

Većina vožnji tinejdžera bila je kratka – u prosjeku ispod šest milja po putovanju. Također, manje od dva posto putovanja bilo je u večernjim satima.

Vrijedi napomenuti da su uočene neke razlike u vožnji između muškaraca i žena. Dok su se naglo kočenje i nagla ubrzanja dešavali tokom 10 posto vožnji, muškarci su mnogo češće pokazivali takva rizična ponašanja.

S obzirom na to, nisu uočene značajne razlike među muškarcima i ženama u pogledu prekoračenja brzine, upotrebe mobilnog telefona ili noćne vožnje.

“S obzirom na brzo promjenjivu tehnologiju u svakodnevnom životu adolescenata, ova studija se također nadovezuje na prethodna istraživanja i pomaže da se identifikuju obrasci vezani za upotrebu mobilnog telefona tokom vožnje među adolescentima”, zaključila je dr. McDonald.

“Promjene u ponašanju u ovom uzorku dokazuju mogućnosti za ciljane intervencije tokom rizičnih vožnji”, ističe ona.

Ovo naučno istraživanje predstavljeno je na Nacionalnoj konferenciji Američke akademije pedijatara 2022. godine.

TRT Balkan / agencije