Rangiranje sreće se vršilo na osnovu trogodišnjeg prosjeka 2019–2021.     Foto: Reuters

Na kojem mjestu od 146 zemalja su se našle zemlje Balkana po indeksu sreće njihovih stanovnika pokazao je UN-ov „Izvještaj o sreći u zemljama svijeta za 2022.“ (“World happiness report 2022“). Rangiranje sreće se vršilo na osnovu trogodišnjeg prosjeka 2019–2021.

Pet najsretnijih zemalja prema ovom izvještaju su Finska, Danska, Island, Švicarska i Nizozemska. Posljednja, država s najnesretnijim stanovništvom je Afganistan u kojem su se, nakon odlaska Amerike, na vlast vratili talibani.

Što se tiče zemalja Balkana, najsretnije je Kosovo koje je zauzelo 32. mjesto, iza je Srbija na 43. mjestu. 47. poziciju zauzela je Hrvatska, a 67. Bosna i Hercegovina. Na 75. mjestu po sreći stanovništva našla se Crna Gora, dok su se jedna iza druge, na 89. i 90. mjestu, našle Sjeverna Makedonija i Albanija.

Rangiranje se vršilo mjerenjem sedam parametara: distopije, percepcije korupcije, velikodušnosti, slobode donošenja životnih izbora, zdravog životnog vijeka, socijalne podrške i BDP-a po glavi stanovnika.

TRT Balkan