Spavanje tokom dana može odgoditi starenje i duže održati vaš mozak u formi.         Foto: pixabay

Spavanje tokom dana može odgoditi starenje i duže održati vaš mozak u formi, otkriva novo istraživanje objavljeno u časopisu Sleep Health.

Istraživači s Univerziteta u Londonu (UCL) i Univerziteta Republike u Urugvaju koristili su tehniku zvanu Mendelska randomizacija kako bi pogledali 97 isječaka DNK-a za koje se smatra da određuju vjerovatnost da će ljudi spavati.

Oni su uporedili zdravlje mozga i mjere spoznaje pojedinaca u dobi od 40 do 69 godina, koji su više genetski "programirani" da spavaju, s kolegama koji nisu imali te genetske varijante.

Otkrili su da osobe koje obično spavaju popodne imaju značajnu razliku u volumenu mozga u odnosu na osobe koje ne spavaju, što je ekvivalentno odgađanju starenja za 2,6 do 6,5 godina.

„Nadam se da istraživanja poput ovog koja pokazuju zdravstvene prednosti kratkotrajnog spavanja mogu pomoći da se smanji stigma koja i dalje postoji o popodnevnom spavanju “, rekla je dr. Victoria Garfield iz MRC jedinice za cjeloživotno zdravlje i starenje na UCL-u.

Ranija istraživanja također su otkrila da pojedinci koji spavaju tokom dana pokazuju bolje rezultate u kognitivnim testovima nakon spavanja od onih koji to ne čine.

TRT Balkan / agencije