Sve u svemu, udio fosilnih goriva u globalnom energetskom miksu u scenariju politike IEA pada s blizu 80 posto na nešto iznad 60 posto do 2050. godine.     Foto: AP Archive

"Globalna energetska kriza izazvana ruskom invazijom na Ukrajinu uzrokuje duboke i dugotrajne promjene koje imaju potencijal da ubrzaju tranziciju na održiviji i sigurniji energetski sistem", objavila je IEA u četvrtak u najnovijem godišnjem World Energy Outlook izvještaju.

Samo prošle godine IEA je saopćila da "nema jasnog vrhunca na vidiku" u emisiji energije, ali nove veće investicije u vjetar i solarnu energiju postavljaju potražnju za svim fosilnim gorivima na vrhunac ili plato, što dovodi do pada emisija.

Na osnovu najnovijih mjera i politika koje su vlade objavile suočene s rastućim cijenama energije, IEA predviđa da će globalna ulaganja u čistu energiju porasti za više od 50 posto s današnjih nivoa na 2 biliona dolara godišnje do 2030. godine.

Te mjere će potaknuti trajne dobitke u obnovljivim izvorima i nuklearnoj energiji.

„Kao rezultat toga, vrhunac globalnih emisija će biti dostignut 2025. godine“, saopštila je IEA.

Porast globalne temperature

Globalne emisije CO2 će tada polako pasti s visoke tačke od 37 milijardi tona godišnje na 32 milijarde tona do 2050. godine, dodaje se.

Organizacija sa sjedištem u Parizu, koja savjetuje zemlje koje troše energiju, rekla je da njena prognoza predviđa da će potražnja za svim vrstama fosilnih goriva dostići vrhunac ili dostići plato.

Upotreba uglja, koja je privremeno porasla, smanjit će se u narednih nekoliko godina, kako se više obnovljivih izvora energije pojavi na mreži.

Prirodni plin dostiže plato na kraju decenije, umjesto prethodne prognoze stalnog rasta.

Potražnja za naftom se izjednačava sredinom 2030-ih, a zatim postepeno opada prema sredini stoljeća zbog korištenja električnih vozila, umjesto ranijih procjena o stalnom porastu.

Sve u svemu, udio fosilnih goriva u globalnom energetskom miksu u scenariju politike IEA pada s blizu 80 posto na nešto iznad 60 posto do 2050. godine.

"Energetska tržišta i politike su se promijenile kao rezultat ruske invazije na Ukrajinu, ne samo za sada, već i u decenijama koje dolaze", rekao je izvršni direktor IEA Fatih Birol u izjavi nakon objavljivanja izvještaja.

Ali to će i dalje ostaviti svijet na putu porasta globalnih temperatura od blizu 2,5 stepena Celzija do kraja stoljeća, što bi vjerovatno izazvalo ozbiljne posljedice klimatskih promjena.

IEA također ima scenario za postizanje nulte neto emisije 2050. godine, što se smatra neophodnim za postizanje cilja zagrijavanja od 1,5 C koji je sadržan u Pariskom klimatskom paktu.

To bi zahtijevalo da investicije u čistu energiju porastu na 4 biliona dolara godišnje do 2030. godine, umjesto sadašnje prognoze od 2 biliona dolara.

TRT World