Procjenjuje se da u divljini trenutno postoji samo nekoliko stotina hiljada carskih pingvina.           Foto: Reuters

Prošle godine na Antarktiku, hiljade mladunaca pingvina umrlo je zbog ubrzanog topljenja leda. Rekordno niska razina morskog leda krajem 2023. godine dovela je do nemogućnosti razmnožavanja u petini kolonija carskih pingvina na kontinentu, prema istraživanju Britanskog antarktičkog istraživačkog instituta (BAS).

Studija, objavljena u časopisu Antarctic Science, otkrila je da je rano pucanje morskog leda utjecalo na ciklus razmnožavanja pingvina. Mladunci koji uđu u vodu prije nego što naraste njihovo vodootporno perje imaju male šanse za preživljavanje, što dovodi do visokih stopa smrtnosti u koloniji.

Analiza pokazuje da je četrnaest od 66 kolonija bilo pogođeno 2023. godine, u usporedbi s 19 prethodne godine. Ovi neuspjesi u razmnožavanju direktna su posljedica drastičnog gubitka morskog leda u regiji zbog klimatskih promjena, što je dovelo do iznimno niske ljetne zaleđenosti u 2022. i 2023. godini.

Procjenjuje se da u divljini trenutno postoji samo nekoliko stotina hiljada carskih pingvina. Ako se nastave rastuće emisije stakleničkih plinova, postoji opasnost da ta karizmatična vrsta praktički izumre do kraja stoljeća.

HINA