Podaci pokazuju da se Arktik zagrijavao za 0,75 stepeni Celzija za period deset godina, gotovo četiri puta brže od ostatka planete.     Foto: Reuters

Arktik se zagrijao gotovo četiri puta brže od ostatka planete u posljednjih 40 godina, prema istraživanju objavljenom u četvrtak.

Naučni panel Ujedinjenih naroda o klimi objavio je u posebnom izvještaju 2019. da se Arktik zagrijava "više nego dvostruko od globalnog prosjeka" zbog procesa poznatog kao arktičko pojačanje.

To se događa kada se morski led i snijeg, koji prirodno reflektiraju Sunčevu toplotu, tope u morsku vodu, koja ih umjesto toga apsorbira.

Iako postoji dugogodišnji zajednički stav među naučnicima da se Arktik brzo zagrijava, procjene se razlikuju ovisno o proučavanom vremenskom okviru i definiciji onoga što čini geografsko područje Arktika.

Tim istraživača sa sjedištem u Norveškoj i Finskoj analizirao je četiri skupa temperaturnih podataka prikupljenih satelitskim studijama od 1979. − godine kada su satelitski podaci postali dostupni − nad cijelim arktičkim krugom.

Otkrili su da u prosjeku podaci pokazuju da se Arktik zagrijavao za 0,75 stepeni Celzija za period deset godina, gotovo četiri puta brže od ostatka planete.

Ova studija, objavljena u časopisu Communications Earth & Environment, otkrila je značajne regionalne varijacije u stopi zagrijavanja unutar arktičkog kruga.

Osim što će duboko utjecati na lokalne zajednice i divlje životinje koje se oslanjaju na morski led za lov, intenzivno zagrijavanje na Arktiku imat će posljedice širom svijeta.

Grenlandski ledeni pokrivač, za koji nedavne studije upozoravaju da bi se mogao približiti "tački prelaza" otapanja, sadrži dovoljno smrznute vode da podigne Zemljine okeane nekih šest metara.

“Klimatske promjene uzrokuju ljudi. Kako se Arktik bude zagrijavao, njegovi će se ledenjaci topiti i to će globalno utjecati na nivo mora”, rekao je Antti Lipponen, koautor studije iz Finskog meteorološkog instituta za AFP.

“Nešto se događa na Arktiku i to će utjecati na sve nas”, upozorio je.

FENA