Saopćeno je da je prošlomjesečna prosječna temperatura zraka na površini izmjerena kao 14,14 stepeni.      Foto: Pixabay

Prošli mjesec bio je "najtopliji mart" ikada zabilježen na globalnom nivou, prema mjerenjima napravljenim pomoću satelitskog sistema za praćenje Evropske unije (EU) Copernicus.

Saopćeno je da je prošlomjesečna prosječna temperatura zraka na površini izmjerena kao 14,14 stepeni.

Navedeno je da je ovo mjerenje bilo 0,73 stepena iznad prosjeka za januar 1991-2020. godine i 0,10 stepeni iznad prethodnog najtoplijeg marta zabilježenog 2020. godine.

Istakli su da je mart ove godine bio najtopliji ako se uzmu mjerenja na globalnom nivou.

Saopćeno je da je globalna prosječna temperatura u posljednjih 12 mjeseci (april 2023 - mart 2024) bila za 0,70 stepeni Celzijusa iznad prosjeka 1991-2020.

Izvan Evrope, temperature iznad prosjeka zabilježene su i na istoku Sjeverne Amerike, Grenlanda, istočne Rusije, Centralne Amerike, dijelovima Južne Amerike, mnogim dijelovima Afrike, južnoj Australiji i dijelovima Antarktika.

"Zaustavljanje zagrijavanja zahtijeva brzo smanjenje emisija stakleničkih plinova", rekla je zamjenica direktora Službe za klimatske promjene Copernicusa Samantha Burgess.

TRT Balkan / agencije