Rekord za najvišu zgradu na svijetu i dalje drži Burj Khalifa, koja je izgrađena u Dubaiju 2010. godine.              Foto: Reuters

Svijet se već godinama takmiči u izgradnji visokih zgrada. Prva zgrada s čeličnom konstrukcijom, koja se smatrala neboderom, bila je zgrada Osiguravajuće kuće u Chicagu. Izgrađena je 1885. godine, a bila je visoka 55 metara i imala je 10 spratova.

S napretkom tehnologije, koncept nebodera postajao je sve atraktivniji i inžinjeri su uspijevali podignuti zgrade do 100 spratova. Jedna od najpoznatijih zgrada, koja je značila prekretnicu, je Empire State Building u New Yorku. Izgrađena je 1931. godine, s visinom od 381 metar. Ipak, danas Empire State Building nije ni među 50 najviših zgrada na svijetu.

Rekord za najvišu zgradu na svijetu i dalje drži Burj Khalifa, koja je izgrađena u Dubaiju 2010. godine s visinom od 828 metara. Na svijetu trenutno postoji 39 zgrada koje su više od 400 metara, dok su samo četiri zgrade više od 600 metara. Ovo su neke zanimljivosti o njima.

Burj Khalifa (Toranj Kalifa)

Burj Khalifa je visoka kao otprilike tri Eiffelova tornja ili dva Empire State Buildinga.           Foto:              Reuters

Najviša zgrada na svijetu visoka je 828 metara i s nje se Dubai vidi kao na dlanu, a može se vidjeti i s udaljenosti od 95 kilometara. Poređenja radi, Burj Khalifa je visoka kao otprilike tri Eiffelova tornja ili dva Empire State Buildinga.

Izgradnja ove zgrade započela je 2004. godine, a na njoj je radilo i do 12 hiljada radnika. Šest godina poslije, Burj Khalifa s 163 sprata otvorila je svoja vrata.

Osim što je najviša zgrada na svijetu, ova zgrada drži i druge rekorde kao što su; najviši naseljen sprat, liftove s najdužom putanjom i drugi najviši opservatorij, koji se nalazi na 452 metra iznad zemlje.

Dizajn tornja inspirisan je Hymenocallisom, cvijetom s dugim laticama koje se protežu od njegovog centralnog dijela, viđenim u tropskim podnebljima širom svijeta.

Merdeka 118

Merdeka 118 u Kuala Lumpuru je također najviša zgrada u jugoistočnoj Aziji zahvaljujući visini od 678,9 metara.       Foto: ctbuh.org/PMVSB

Zgrada Merdeka 118 smatra se drugom najvišom zgradom na svijetu, a izgrađena je 2023. godine u znak proslave oslobođenja Malezije. Odatle i njeno ime – Merdeka znači neovisnost, a broj 118 u imenu označava broj spratova koje ova zgrada ima.

Merdeka 118 u Kuala Lumpuru je također najviša zgrada u jugoistočnoj Aziji zahvaljujući visini od 678,9 metara.

Njen oblik inspiriran je ispruženom rukom prvog malezijskog premijera Tunka Abdul Rahmana, koji je proglasio nezavisnost Malezije 1957. godine na stadionu Merdeka, u čijoj se blizini nalazi ova zgrada.

Zanimljivo je da se u Kuala Lumpuru nalazi najviši neboder na svijetu, u periodu od 1998. do 2004. godine, a riječ je o Petronas tornjevima visine 452 metra.

Šangajski toranj

Toranj je konstruisan u posebno zakrivljenom obliku kako bi se smanjila opasnost od jakih vjetrova.            Foto: Reuters

Treća najviša zgrada svijeta izgrađena je u Šangaju 2015. godine, a visoka je 632 metra. Nalazi se u neposrednoj blizini zgrada koje su više od 400 metara – Jin Mao toranj visine 421 metar, te 492 metra visokom Šangajskom svjetskom finansijskom centru.

Toranj je konstruisan u posebno zakrivljenom obliku kako bi se smanjila opasnost od jakih vjetrova. Arhitekti predviđaju da će se tako smanjiti optećenje za 34 posto u slučaju tajfuna.

Interesantno je da toranj drži rekord za najbrži lift na svijetu. Dostiže brzinu 20,5 metara u sekundi, ili 73,8 km/h. Tom brzinom moguće je doći do vrha za manje od minute.

Kraljevski toranj sa satom

Vrijeme na satu može se vidjeti s nekoliko kilometara udaljenosti, u svako doba dana ili noći.             Foto:  Reuters

U Meki, u Saudijskoj Arabiji, nalazi se Kraljevski toranj sa satom, koji je četvrta najviša građevina na svijetu. Zgrada od 120 spratova nalazi se u haremu Kabe, centralnom svetištu muslimana, koji za vrijeme Hadža može primiti i do dva miliona vjernika.

Toranj je visok 601 metar, a u njemu se nalazi trgovački centar, muzej, opservatorij, te hotel koji osigurava smještaj mnogim hodočasnicima. Toranj okružuje šest nižih nebodera koji također služe za stambene i hotelske namjene.

Na vrhu tornja nalaze se četiri sata, koji ujedno drže rekord kao najveći i najviši na svijetu. Noću, satovi su osvijetljeni milionima svjetala, a iznad svakog sata piše: „Bog je najveći“. Vrijeme na satu može se vidjeti s nekoliko kilometara udaljenosti, u svako doba dana ili noći.

Svijet nastavlja da dostiže nove visine arhitektonskim čudima, pa je tako u skorijoj budućnosti planirana izgradnja još visokih zgrada u Džedi i Kuvajtu, za koje se očekuje da će nadmašiti Burj Khalifu sa visinom od preko 1.000 metara.

TRT Balkan