"Do 2053. planiramo povećati svoj udio obnovljive energije na 69 posto", rekao je Recep Tayyip Erdogan.    Foto: AA

Turkiye predviđa postizanje cilja nulte emisije do 2053. godine, izjavio je u petak predsjednik ove zemlje Recep Tayyip Erdogan.

Obraćajući se na klimatskom samitu Ujedinjenih nacija (UN) COP28 u Dubaiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Erdogan je rekao da Turkiye preduzima značajne korake, uprkos tome što je njena istorijska odgovornost za emisije gasova staklene bašte manja od jedan posto.

"Udvostručili smo naš cilj smanjenja emisija za 2030. godinu", rekao je predsjednik Turkiye.

Navodeći da Turkiye očekuje smanjenje emisije ugljen-dioksida za 66,6 miliona tona do kraja 2023. godine, Erdogan je dodao:

"Povećali smo udio obnovljivih izvora energije u ukupnom instaliranom kapacitetu na 55 posto."

"Mi smo peti u Evropi i 12. u svijetu u ovoj oblasti", naglasio je Erdogan.

Dodao je da je Turkiye prva po instaliranom geotermalnom kapacitetu u Evropi i četvrta u svijetu, te da je po instaliranom kapacitetu hidroelektrana ova zemlja druga u Evropi i deveta u svijetu.

"Do 2053. planiramo povećati svoj udio obnovljive energije na 69 posto", rekao je Recep Tayyip Erdogan.

Prema njegovim riječima, projektom o nultom otpadu, koji je pokrenula prva dama Emine Erdogan, Turkiye ima za cilj da podigne stopu recikliranja otpada na 60 posto do 2035. godine.

Konferenciji UN-a o klimi 2023, poznatoj i kao COP28, prisustvuje više 180 šefova država i vlada iz cijelog svijeta, a trajaće do 12. decembra.

​Na marginama samita Recep Tayyip Erdogan sastao se u petak s premijerkom Italije Giorgiom Meloni, premijerom Škotske Humzom Yousafom, predsjednikom Uzbekistana Shavkatom Mirziyoyevim, predsjednikom UAE Mohamedom bin Zayedom Al Nahyanom, kao i japanskim premijerom Fumiom Kishidom.

Na sastanku turskog predsjednika i talijanske premijerke bilo je riječi o izraelskim napadima na Gazu, naporima Tukiye u pružanju humanitarne pomoći i potrebnim koracima za uspostavljanje trajnog mira u regiji.

"Tokom sastanka, predsjednik Erdogan je izjavio da se humanitarna situacija u regionu pogoršava iz dana u dan i da je ključno preduzeti efikasne korake za zaustavljanje Izraela kako bi se stalo na kraj smrti", saopšteno je iz turske Direkcije za komunikacije.

Erdogan i Meloni su razmijenili mišljenja o odbrambenoj industriji, pristupanju Turkiye Evropskoj uniji, modernizaciji Carinske unije i borbi protiv terorizma.

Meloni je pozvala na novu humanitarnu pauzu u sukobu između Izraela i Hamasa i naglasila ulogu Turkiye u izbjegavanju širenja sukoba na ostatak regiona.

Predsjednik Turkiye Erdogan je sa predsjednikom Uzbekistana Shavkatom Mirziyoyevim razgovarao o odnosima dvije zemlje i regionalnom razvoju.

"Predsjednik Erdogan je tokom sastanka izjavio da će dvije zemlje u narednom periodu nastaviti jačati saradnju na svim poljima", navodi se u saopštenju.

TRT Balkan / agencije