Od početka 2023. godine, otpuštanja hiljada radnika u različitim tehnološkim kompanijama su bila na naslovnicama vijesti.    Foto: Jeff Chiu / AP

Roditelj Facebooka Meta ukida još 10.000 radnih mjesta i neće popuniti 5.000 otvorenih pozicija jer pionir društvenih medija smanjuje troškove.

Kompanija je u utorak saopštila da će smanjiti broj članova svog tima za zapošljavanje i dodatno smanjiti svoje tehnološke grupe krajem aprila, a zatim i svoje poslovne grupe krajem maja.

"Ovo će biti teško i nema načina da se to zaobiđe", rekao je izvršni direktor Mark Zuckerberg. “To će značiti pozdravljanje sa talentovanim i strastvenim kolegama koji su bili dio našeg uspjeha.”

Kompanija Menlo Park, bazirana u Kaliforniji, uložila je milijarde dolara u preusmjeravanje svog fokusa na metaverzum. U februaru je ostvarila niži profit i prihod u četvrtom kvartalu, povrijeđen padom na tržištu oglašavanja na mreži i konkurencijom rivala kao što je TikTok.

Kompanija je prošlog novembra najavila 11.000 otpuštanja radnih mjesta.

“Kao što sam govorio o efikasnosti ove godine, rekao sam da će dio našeg posla uključivati ​​uklanjanje pozicija – a to će biti u službi izgradnje modernije, tehničkije kompanije i poboljšanja naših poslovnih performansi kako bismo omogućili našu dugoročnu viziju”, rekao je Zuckerberg.

U ranom trgovanju, dionice Mete porasle su za 6 posto.

Ogromno smanjenje radnih mjesta od strane tehnoloških divova

Od početka 2023. godine, otpuštanja hiljada radnika u različitim tehnološkim kompanijama su bila na naslovnicama vijesti.

U januaru je Googleova matična kompanija Alphabet najavila otpuštanje 6 posto svoje globalne radne snage, što je jednako 12.000 zaposlenih.

Takođe u januaru, Microsoft je objavio da otpušta 10.000 zaposlenih, što je u stvari smanjilo ukupnu radnu snagu kompanije za manje od pet posto.

Microsoftova masovna otpuštanja uslijedila su nakon slične odluke drugog tehnološkog giganta, Amazona, koji je smanjio broj zaposlenih za više od 18.000, što je najveće smanjenje radne snage kompanije u njenoj 28-godišnjoj historiji.

TRT Balkan