Novčana kazna od ponedjeljka četvrta je koju je DPC izrekao jednoj od Metinih kompanija.     Foto: Reuters

Kazna je rezultat istrage, započete prošle godine, o otkriću skupa ličnih podataka koji su izvučeni s Facebooka između maja 2018. i septembra 2019. i stavljeni na raspolaganje na internetu.

Facebooku je također naložen niz korektivnih mjera.

Meta je rekla da je u potpunosti sarađivala s istragom irskog Regulatora za privatnost podataka (DPC) i izvršila promjene u svojim sistemima tokom dotičnog vremena.

Novčana kazna od ponedjeljka četvrta je koju je DPC izrekao jednoj od Metinih kompanija. To je Metin vodeći regulator privatnosti u Evropskoj uniji i ima još 13 neriješenih upita o grupi društvenih medija.

U septembru je kažnjen Instagram rekordnom kaznom u iznosu 405 miliona eura, na šta se Meta planira žaliti. Meta added je u svom priopćenju u ponedjeljak rekao da preispituje odluku vezanu uz posljednju kaznu.

DPC regulira Apple, Google, Twitter, TikTok i druge tehnološke divove zbog lokacije njihovih EU sjedišta u Irskoj. Trenutno ima 40 otvorenih istraga protiv takvih kompanija, uključujući 13 istraga koje uključuju Metu.

Regulatorno tijelo ima ovlast izricanja kazni do 4% globalnog prihoda kompanije prema režimu "One Stop Shop" Opće uredbe o zaštiti podataka (GDPR) Evropske unije uvedenom 2018.

DPC je rekao da olakšavajući faktori u odluci od ponedjeljka - koju su odobrili svi drugi relevantni EU regulatori - uključuju radnje koje je poduzeo Facebook.

"Nastavit ćemo sve dok se ponašanje ne promijeni", rekla je irska komesarka za privatnost podataka (DPC) Helen Dixon za irski nacionalni servis RTE.

TRT Balkan / agencije