Desetine kompanija u tehnološkom sektoru otpuštaju radnike jer se bore sa nižim prihodima i padom prihoda od reklama.     Foto: Reuters

Švedski gigant za streaming muzike Spotify objavio je da zbog sve većih troškova otpušta 17 posto svoje radne snage, odnosno oko 1.500 radnih mjesta.

"Ekonomski rast je dramatično usporen, a kapital je postao skuplji. Shvaćam da će se mnogima smanjenje ove veličine činiti iznenađujuće velikim s obzirom na nedavne pozitivne izvještaje o zaradi i naš učinak", rekao je izvršni direktor Spotifya Daniel Ek.

Spotify je zabilježio porast prihoda na skoro 3,36 milijardi eura u trećem kvartalu 2023. godine, što je povećanje od 10,5 posto u odnosu na približno 3,04 milijarde eura u istom periodu prošle godine, navodi se u njegovom posljednjem izvještaju o finansijskim rezultatima.

"Ipak, s obzirom na jaz između našeg finansijskog ciljanog stanja i naših trenutnih operativnih troškova, odlučio sam da je značajni korak za smanjenje troškova najbolja opcija za postizanje naših ciljeva“, rekao je Ek.

Spotify je u januaru odlučio da smanji svoju radnu snagu za šest posto ili 600 radnika, nakon čega je u junu uslijedilo smanjenje od dva posto ili otprilike 200 zaposlenih.

Desetine kompanija u tehnološkom sektoru otpuštaju radnike jer se bore sa nižim prihodima i padom prihoda od reklama.

Uber, Reddit, Disney, 3M, Amazon, Yahoo, Affirm, Zoom, Dell, IBM, Microsoft, Salesforce, PayPal i Google-ova matična kompanija Alphabet, otpustili su hiljade radnika od posljednjeg kvartala prošle godine.

TRT Balkan / agencije