U saopštenju se navodi da je evropsko sjedište Ubera u Nizozemskoj i da je istraga pokrenuta po pritužbi vozača u Francuskoj, te da je kompanija prekinula sporni prijenos podataka.      Foto: Reuters

Uprava za zaštitu podataka Nizozemske (DPA) kaznila je kompaniju Uber sa 290 miliona eura zbog slanja ličnih podataka vozača iz Evrope u Sjedinjene Američke Države (SAD).

DPA je objavio da je Uber kažnjen zbog prijenosa podataka vozača u SAD, što je kršenje pravila Evropske unije (EU).

U saopštenju se navodi da različiti lični podaci Uberovih taksista u Evropi, kao što su bankovni računi, taksi dozvole, lokacije, fotografije, podaci o plaćanju, lični dokumenti, krivična i medicinska evidencija, nisu propisno zaštićeni.

Dodaje se da ova praksa Ubera predstavlja "ozbiljno kršenje" Opće uredbe EU-a o zaštiti podataka, te je upravo zbog toga kompanija kažnjena sa 290 miliona eura.

U saopštenju se navodi da je evropsko sjedište Ubera u Nizozemskoj i da je istraga pokrenuta po pritužbi vozača u Francuskoj, te da je kompanija prekinula sporni prijenos podataka.

Uber je američka multinacionalna transportna kompanija koja pruža usluge prevoza, kurirske usluge, dostavu hrane i transport tereta. Sjedište firme je u San Franciscu u Kaliforniji i djeluje u oko 70 zemalja i 10.500 gradova širom svijeta.

TRT Balkan / agencije