Restauraciju ovog kompleksa u gradu Mek'eleu realizira TIKA, koja je i 2018. godine realizirala projekt restauracije, prije izbijanja tigrajskog sukoba.    Foto: Reuters Archive

Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) obnavlja najstariju džamiju u Africi koja je 2020. godine oštećena tokom sukoba u regiji Tigray na krajnjem sjeveru Etiopije.

Riječ je o historijskom kompleksu džamije Negusa, turbeta i mezarja 15 ashaba, bliskih prijatelja poslanika Muhameda koji su prognani iz Meke i 615. godine izgradili džamiju i nazvali je po tadašnjem kralju Abesinije, koji im je pružio utočište.

Restauraciju ovog kompleksa u gradu Mek'eleu realizira TIKA, koja je i 2018. godine realizirala projekt restauracije, prije izbijanja tigrajskog sukoba.

Koordinator TIKA-e u Addis Ababi Cengiz Polat za Anadolu je kazao da je završen pregled kompleksa i napravljena procjena projekta te da je postignut dogovor o obnovi sa tigrajskom administracijom.

Polat je rekao da je Getachew Reda, privremeni šef regionalne administracije Tigraja, pozdravio odluku o obnovi.

“Izvršena su mjerenja, inspekcije i tehničke procjene, a započeti su napori za drugi projekat obnove objekata koji su oštećeni u ratu i pogođeni nepovoljnim vremenskim uslovima“, kazao je Polat.

TRT Balkan / agencije