Govoreći na Troy Cultural Road Festivalu u Canakkaleu, gdje se nalaze ruševine drevnog grada, Boz je kazala da pregovori između vlada o vraćanju historijskih artefakata zahtijevaju vrijeme.     Foto: AA Archive

Smješten na sjeverozapadu Turkiye, drevni grad Troja pružio je mnoga blaga arheolozima koji su otkrili njegove tajne.

Ali mnogi od ovih artefakata prokrijumčareni su u inostranstvo, a Ankara danas radi na vraćanju tih dijelova historijskog nasljeđa kući.

Prema Zeynep Boz, koja vodi Odjel za borbu protiv krijumčarenja u turskom Ministarstvu kulture i turizma, izjavila je za Anadolu da zvaničnici već dugo rade na repatrijaciji ovog blaga, odlučni da izvrše zadatak uprkos nevoljkosti mnogih zemalja koje vrše historijska istraživanja o trojanskim artefaktima.

Govoreći na Troy Cultural Road Festivalu u Canakkaleu, gdje se nalaze ruševine drevnog grada, Boz je kazala da pregovori između vlada o vraćanju historijskih artefakata zahtijevaju vrijeme.

"Ali kao što smo 2012. uspjeli osigurati povratak grupe artefakata porijeklom iz Troje iz SAD-a, vjerujemo da ćemo na isti način osigurati i povratak naših artefakata iz Rusije, UK i Njemačke", kazala je Boz.

Zvaničnici također rade na pojačavanju mjera protiv većeg broja artefakata koji se ilegalno prenose u inostranstvo.

"Uključeni smo u različite aktivnosti koje imaju za cilj podizanje svijesti među našim ljudima i njegovanje osjećaja vlasništva nad našim kulturnim naslijeđem", pojasnila je Boz.

Osim pitanja historijskog nasljeđa, veliki problem kriminala predstavlja i postojanje ilegalnog tržišta artefakata.

Naglasila je da se krijumčarenje koristi za finansiranje terorizma i organizovanog kriminala.

Boz je kazala da je skoro 4.000 artefakata vraćeno u Turkiye samo 2023. godine, što je ukupno više od 12.000 u posljednjih 20 godina.

"Vjerujemo da ćemo u bliskoj budućnosti osigurati povratak nekih vrijednih artefakata, od kojih je dio bio podvrgnut opsežnoj pljački u Turkiye", navela je Boz.

TRT Balkan / agencije