Na komadu slonove kljove oslikani su sfinga, lav i dvije figure drveta života.      Foto: AA

Tokom arheoloških iskopavanja u drevnom gradu Hattusa, u turskoj provinciji Corum, pronađen je ukras od slonovače, star oko 2.800 godina.

Otprilike 30 centimetara dugačak i 10 centimetara širok, na komadu slonove kljove oslikana je sfinga (skulpturu sa ljudskom glavom i životinjskim tijelom), lav i dvije figure drveta života.

U toku su naučna istraživanja ukrasa, na kojem se nacrtani likovi mogu vidjeti u odgovarajućim svjetlosnim uslovima.

"Prvi put nailazimo na ovakvo djelo koje nam daje informacije o umjetnosti tog perioda", rekao je Schachner.     Foto: AA

Rukovodilac iskopavanja Andreas Schachner je u izjavi za Anadolu rekao da je antičko djelo pronađeno na arheološkom lokalitetu koji nosi tragove mnogih civilizacija.

Izjavio je kako se procjenjuje da je dobro očuvani ukras star oko 2.800 godina.

"Svojevremeno se najvjerovatnije koristio kao drvena kutija ili drveni ukras za namještaj. Rad je polomljen sa desne i lijeve strane, dok su donji i gornji dio očuvani", on rekao je.

Govoreći o značaju ovog ukrasa, Schachner je rekao da je riječ o jedinstvenom umjetničkom djelu.

"Veoma smo sretni i uzbuđeni jer smo pronašli ovo djelo. Prvi put nailazimo na ovakvo djelo koje nam daje informacije o umjetnosti tog perioda", rekao je Schachner, dodavši da će predmet biti izložen u Muzeju Bogazkoy nakon završetka naučnih studija.

TRT Balkan / agencije