Plesnom spektaklu u subotu navečer prisustvovao je veliki broj posjetilaca, kao i predstavnici javnog i kulturnog života Crne Gore.     Foto: AA

Jedan od najpoznatijih plesnih ansambala na svijetu, "Vatra Anadolije", prvi put je u subotu naveče nastupio pred crnogorskom publikom, povodom obilježavanja sto godina Republike Turkiye, na podgoričkom Trgu nezavisnosti.

Ansambl okuplja 40 izvođača i 3.000 plesnih figura, spaja narodne plesove, balet, moderni i druge plesne discipline, stvarajući jedinstveni projekat inspirisan mitološkom i kulturnom baštinom.

Plesnom spektaklu u subotu navečer prisustvovao je veliki broj posjetilaca, kao i predstavnici javnog i kulturnog života Crne Gore.

Ambasador Turkiye u Crnoj Gori Baris Kalkavan, govoreći o jubileju - 100 godina Republike Turkiye, kazao je da je moderna Turkiye u proteklih sto godina uspjela zauzeti svoje mjesto u grupi savremenih zemalja sa statusom koji je dala turskim ženama, svojim demokratskim nivoom, razvijenom ekonomijom i industrijom i vojnom moći.

"Danas smo u G-20, sa našim madim i obrazovanim stanovništvom, našim dinamičnim i robusnim privatnim sektorom, sa našom jakom i velikom ekonomijom", rekao je Kalkavan.

Konstatovao je veoma dobre prijateljske odnose Turkiye i Crne Gore.

"Dvije zemlje dijele zajedničku istoriju i kulturu, i imamo jake rodbinske veze", naveo je Kalkavan.

U ime organizatora, skup su pozdravili i Olivera Injac, gradonačelnica Podgorice i predsjednik turske privredne komore u Crnoj Gori Burhan Genc.

TRT Balkan / agencije