Ahmet Bolat, predsjednik Turkish Airlinesa, rekao je da će hljeb biti serviran putnicima na letu za New York 22. septembra.    Foto: AA

Turski avioprevoznik Turkish Airlines će putnicima služiti takozvani "prvi hljeb na svijetu" napravljen na čuvenom drevnom lokalitetu Gobeklitepe na jugoistoku Turkiye.

Ovaj jedinstveni i autohtoni hljeb priprema se od pšenice proizvedene u Gobeklitepeu.

Ahmet Bolat, predsjednik Turkish Airlinesa, rekao je da će hljeb biti serviran putnicima na letu za New York 22. septembra.

"Hljeb napravljen od pšenice porijeklom iz ove regije, gdje se nalaze najvažnije arheološke iskopine u našoj zemlji, poslužit ćemo našim putnicima, pokazujući svijetu bogatu historiju i naslijeđe Anadolije", rekao je Bolat.

Gobeklitepe, poznat kao najstariji hram na svijetu, nalazi se na listi svjetske baštine na UNESCO-a od 2011. godine. Otkriven je 1963. godine kada su istraživači s univerziteta u Istanbulu i Chicagu radili iskopavanja na tom lokalitetu.

"Voda Mesopotamije, sunce Anadolije, prvo zrno pšenice ljudske civilizacije ponovo su se sjedinili nakon 12.000 godina. Od najbolje svjetske aviokompanije za ketering stiže i prvi hljeb na svijetu. Uskoro!", objavio je Turkish Airlines.

TRT Balkan / agencije