Država prijatelj ovogodišnjeg Tamburica festa je Austrija, a prošlogodišnju manifestaciju podržala je Republika Turkiye.    Foto: AA

Svetskom premijerom dokumentarnog filma “Zaustavite Dunav i kazaljke stare“ turskog reditelja Salija Salinija, večeras je u centru Novog Sada na Trgu slobode otvorena 15. svetska smotra tamburaške muzike - Svetski tamburica fest, koji će trajati do nedelje 21. avgusta.

Tamburaška muzika odjekivaće centrom Novog Sada, ali i po lokalima gde će svako veče tamburaški sastavi zabavljati goste sa svojim repertoarom. Tako će biti i večeras, nakon projekcije filma turskog reditelja.

U petak počinje takmičarski deo kroz “Tamburašku mondoviziju“, takmičenje vokalnih solista iz 15 država, a završava se koncertom Velikog tamburaškog orkestra RTV Vojvodine sa gostima solistima. Subota je rezervisana za međunarodno takmičenje tamburaških sastava koji će zaključiti koncert simfonijskog orkestra “Johan Štraus“ iz Linca, dok je za nedelju, poslednji dan ovogodišnjeg festivala, predviđen koncert Tamburaške filharmonije sa više od 200 izvođača na sceni.

Država prijatelj ovogodišnjeg Tamburica festa je Austrija, a prošlogodišnju manifestaciju podržala je Republika Turkiye. Svi programi ovogodišnjeg festivala su besplatni.

TRT Balkan / agencije