Novi Pazar: Pronađena figurina Pazarka stara sedam hiljada godina

Novi Pazar: Pronađena figurina Pazarka stara sedam hiljada godina

Figurina "Pazarka" predstavljena je javnosti u Muzeju Ras u Novom Pazaru gde se i čuva.
Figurina, koju su arheolozi nazvali "Pazarka" bila je položena pored neolitske kuće.    Foto: AA

U selu Požežina, na teritoriji Novog Pazara, na obali Tušimljanska reke, pronađena je figurina stara sedam hiljada godina. Ovaj praistorijski lokalitet pronađen je sasvim slučajno i to tokom iskopavanja za potrebe gasifikacije Novog Pazara.

Radnici koji rade na iskopu zemljišta i polaganju cevi za gas primetili su ostatke istorije koji su im privukli pažnju. Obavešten je Muzej Ras u Novom Pazaru čiji su arheolozi obišli ovaj lokalitet i obavili prva istraživanja.

Na tom mestu pronađeni su ostaci naselja iz doba neolita. Figurina, koju su arheolozi nazvali "Pazarka" bila je položena pored neolitske kuće.

Arheolog Muzeja Ras u Novom Pazaru Mustafa Baltić za Anadoliju kaže da pronađena praistorijska figurina, koja predstavlja ljudsko biće s glavom ovna i telom žene, s jasno izraženim ženskim karakteristikama, pripada Vinčanskoj kulturi.

"I to njenoj najstarijoj fazi i vrlo liči na Starčevačku cilindričnu figuralnu plastiku. Određuje se hronološki u sami početak petog milenijuma ili možda u kraj šestog milenijuma pre nove ere. Za ovu figurinu je karakteristično to što je pronađena u delovima koji su bili pored neolitske kuće. Visoka je deset centimetara. Delom je sačuvana, deo gluteusa nije sačuvan, dok je drugi jako izražen. Deo stopala nije sačuvan. Ukrašena je okerom, farbana na mestima gde se nalaze urezi koji su označavali nakit ili odeću", kazao je Baltić.

Figurina "Pazarka" izgrađena je od pečene gline s velikom količinom kvarca. Nos joj je naglašen, na glavi su ovčiji rogovi, grudi su izvajanje, a oko očiju su ukrasi.

"Zbog čega je predstavljena s glavom ovna, to pitanje nam daje odgovore koji su vezani za neolitske zajednice na ovom prostoru. Da li postoji neka veza između neolitskih lokaliteta koja su već postojala na prostoru Novog Pazara ili ne, biće utvrđeno nakon istraživanja. Ono što je važno, za sada je pored ove figurine pronađeno još nekoliko manjih koje takođe imaju glavu ovna i dosta keramičkih ostataka", kazao je Baltić za AA.

Figurina "Pazarka" predstavljena je javnosti u Muzeju Ras u Novom Pazaru gde se i čuva. Prvi put je javnost videla tokom obeležavanja Grada Novog Pazara.

Vinčanska je najpoznatija neolitska kultura ovog dela Balkana. Razvijala se Podunavljem i Pomoravljem, dolinom Drine i Save pa sve do Potisja.

Vinčanska kultura, koja se prostirala u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji i Rumuniji, nastala je 4.400 godine pre nove ere i trajala je sve do 3.200 godine pre nove ere. U ovom dobu ljudi su se bavili zemljoradnjom, a kuće su gradili od drveta, pruća i gline.

TRT Balkan / agencije