Urednica monografije i koordinatorka projekta Misala Zukorlić istakla je da je poslednje pisano delo o Novom Pazaru izdato pre više od pet decenija, a da je najveći grad regije Sandžak, u Srbiji, od tog perioda doživeo pravu renesansu.    Foto: AA

Grupa 40 stručnjaka i autora priredili su, nakon duže od dve godine rada, interdisciplinarnu monografiju o Novom Pazaru. Monografija predstavlja prvo delo tog tipa izdato nakon davne 1969. godine.

U monografiji su obrađene različite oblasti, istorija, geologija, kultura, arheologija, turizam, ekonomija, obrazovanje, zdravstvo, novinarstvo i sport.

Urednica monografije i koordinatorka projekta Misala Zukorlić istakla je da je poslednje pisano delo o Novom Pazaru izdato pre više od pet decenija, a da je najveći grad regije Sandžak, u Srbiji, od tog perioda doživeo pravu renesansu.

“Čitav tim profesionalaca radio je unazad dve godine na prikupljanju fotografija i izradi tekstova po oblastima u kojima su autori istaknuti profesionalci. Poslednje takvo delo izdato je pre više od pet decenija i imalo je o čemu da se piše itekako. Vrlo smo zadovoljni završnicom ovog značajnog rada, u pitanju je veliki poduhvat”, izjavila je Zukorlić.

Monografija “Novi Pazar”, planirano je, uručivaće se gostima grada, diplomatama i drugim zvaničnicima.

“Monografija će postati zvanični poklon Grada Novog Pazara. Štampana je u tiražu od 500 primeraka. Naći će se i u prodaji 100 primeraka, a novac će od prodaje biti uplaćen u humanitarne svrhe za dva novopazarska udruženja koja rade sa osobama sa smetnjama u razvoju”, izjavila je Zukorlić.

Monografija o Novom Pazaru promovisana je u muzeju “Ras”, a štampana je dvojezično.

TRT Balkan / agencije