Jerihon se može pohvaliti bogatstvom drevnih lokaliteta, uključujući opsežne mozaike Hišamove palače, ranoislamskog lokaliteta za koji se palestinski zvaničnici nadaju da će biti sljedeći na popisu UNESCO-a.         Foto: AFP

U drevnom gradu Jerihonu na okupiranoj Zapadnoj obali, prahistorijsko nalazište pobudilo je palestinske nade u turistički procvat nakon što ga je UNESCO proglasio mjestom svjetske baštine.

Samo nekoliko desetina posjetilaca hrabro se borilo na podnevnom suncu da prošeta oko Tell es-Sultana, gdje su arheolozi iskopali dokaze o životu zajednice koji datira oko 10.000 godina unazad.

Prolaznici možda neće uočiti neupadljivu humku ušuškanu na rubu Jerihona, ali ona je privukla međunarodnu pažnju u septembru kada je dodata na UNESCO-ovu Listu svjetske baštine.

Stanovnici su slavili uz vatromet, svjesni da bi takvo priznanje moglo promijeniti njihovu sudbinu.

"Prvi put sam osjetio da postoji pravda na ovom svijetu", rekao je gradonačelnik Jerihona Abdulkareem Sider.

"Nadamo se da će to imati značajan pozitivan utjecaj na broj turista", dodao je on u svojoj kancelariji u gradskoj vijećnici, gdje zidove krase slike o baštini Jerihona.

Jerihon se može pohvaliti bogatstvom drevnih lokaliteta, uključujući opsežne mozaike Hišamove palače, ranoislamskog mjesta za koje se palestinski zvaničnici nadaju da će biti sljedeće na listi UNESCO-a.

Ali uprkos takvom kulturnom blagu, broj posjetilaca je i dalje relativno nizak.

U prvoj polovini ove godine u oblasti Jerihona bilo je 32.535 hotelskih gostiju, prema podacima Državnog zavoda za statistiku Palestine.

To se upoređuje s 221.377 u Betlehemu, okupiranom gradu na Zapadnoj obali koji kršćani smatraju Isusovim rodnim mjestom.

Kineska turistkinja ispred Tell es-Sultana priznala je da nije imala pojma o drevnom lokalitetu, rekavši da je dovedena u susjedni restoran samo u sklopu obilaska autobusom.

Uprkos takvom kulturnom blagu, broj posjetilaca je i dalje relativno mali.          Foto: AFP Others

Neadekvatno označavanje

Uprkos pompi oko objave UNESCO-a, samo nekoliko znakova na Tell es-Sultanu objašnjava historijski značaj lokacije na kojoj se pojavilo stalno naselje od 9. do 8. milenija prije nove ere.

Maddie Oto, 22-godišnja američka studentica na obrazovnoj turneji, sugerirala je da je stranici potrebno bolje označavanje kako bi bila dostupna.

Mohammed Mansour, zadužen za razvoj arheoloških nalazišta u Jerihonu, svjestan je nedostataka, ali kaže da su poboljšanja na putu uz finansiranje iz Italije.

„Napravit ćemo novi muzej s novim ulazom, sa šetalištem za posjetioce, a također i za zaštitu lokaliteta, postavljajući skloništa u nekim dijelovima“, rekao je on.

Mansourovo lice se ozarilo dok je govorio o 29 kulturnih slojeva pronađenih u Tell es-Sultanu, gdje su prije hiljada godina stanovnici mogli izgraditi stepenice do kule i započeti život u zajednici i sistem vjerovanja.

Ali dok će domaća i međunarodna sredstva pomoći u promociji turizma u gradu, Palestinci nemaju stvarne kapacitete za izdavanje turističkih viza.

Iz Tell es-Sultana se može vidjeti susjedni Jordan, ali obližnji prelaz je pod kontrolom Izraela, koji je okupirao Zapadnu obalu od arapsko-izraelskog rata 1967. godine.

I Mansour i gradonačelnik požalili su se da mnogi turisti dolaze u Jerihon kao stanicu na širem obilasku koje vode vodiči s izraelskim licencama i, kao rezultat, posjetitelji često vjeruju da su u Izraelu, a ne na palestinskom teritoriju.

“Nevjerovatno lijepo”

Grad također posjećuju izraelski Arapi, potomci Palestinaca koji su ostali na svojoj zemlji nakon stvaranja Izraela 1948. godine.

Shadia Dahamshi, iz Kafr Kanne u sjevernom Izraelu, bila je oduševljena "nevjerovatno lijepom" Hišamovom palačom koja je nedavno obnovljena uz japanska sredstva.

„Mjesto je zaista, zaista prekrasno“, rekla je 55-godišnjakinja, zadivljena vještinom majstora iz osmog stoljeća koji su izgradili utvrđenu rezidenciju.

Njen rođak je, međutim, ukazao na nedostatak klima-uređaja u regionu gde ljetnje temperature redovno prelaze 40 stepeni Celzija.

Gradonačelnik teži poboljšanju doživljaja posjetitelja osvjetljavanjem drevnih lokaliteta kako bi se mogli obilaziti nakon mraka, kao i ohrabrivanjem turista da više istraže dolinu Jordana.

"Jedan dan nije dovoljan!" rekao je Sider, koji želi da razvije obilaske hurminih palmi koje okružuju grad i staze za šetnju kroz dolinu.

“Turisti mogu putovati do rijeke Jordan, Mrtvog mora ili upoznati lokalnu kuhinju”, dodao je.

“Jerihon je najstariji grad na svijetu, tako da svi ljudi imaju pravo da ga posjete”, rekao je gradonačelnik.

TRT Balkan