Pobjedničke fotografije takmičenja u svih deset kategorija biće objavljene u aprilu.    Foto: AA

Žiri je počeo s radom u okviru jubilarnog desetog izdanja godišnjeg takmičenja Istanbul Phodo Awards kojeg organizira novinska agencija Anadolu.

Najbolje fotografije godine biće određene na online sesijama na kojima će učestvovati članovi žirija iz šest različitih zemalja. Trodnevne sesije se prate kroz kvalifikacionu platformu koju je Anadolu posebno pripremio za ovo prestižno takmičenje.

Ovogodišnji žiri za prestižno međunarodno foto takmičenje uključuje fotoreportera agencije NOOR Yurija Kozyreva, fotoreportera kuće “The Globe and Mail“ Gorana Tomaševića, fotografkinju National Geographica i režiserku Ami Vitale, fotoreporterke Carol Guzy i Marion Mertens, konsultanta za vizuelne medije Micheal Scottoa, glavnog sportskog fotoreportera kuće “Getty Images“ Camerona Spencera, fotoreportera Ahmet Sel i direktora Visual News-a Anadolua Firata Yurdakula.

Rezultati će biti objavljeni ovog mjeseca

Pobjedničke fotografije takmičenja u svih deset kategorija biće objavljene u aprilu.

Prijave profesionalnih fotografa na takmičenje trajale su od 17. novembra 2023. do 17. januara ove godine.

Na takmičenje, koji se održava s ciljem podrške novinarskoj fotografiji širom svijeta, učestvuje 1.817 fotografa iz 118 zemalja sa 20.520 prijavljenih fotografija.

Nagradni fond

Po tri najbolje fotografije u svakoj od deset kategorija će biti novčano nagrađene, a “Fotografija godine“ će autoru donijeti 6.000 dolara.

Za najbolju fotografiju po kategorijama predviđena je nagrada od po 3.000 dolara, za drugo mjesto po 1.500 dolara, a za treće 1.000 dolara.

Pobjednici u kategorijama će dobiti i fotoaparat SONY Alpha A7 III.

Takmičenje, koje se održava pod glavnim pokroviteljstvom Turkcella, podržavaju i Sony, Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) i Turkish Airlines (THY).

Ovo prestižno takmičenje postalo je platforma sa 18 hiljada korisnika, a doprinosi fotografiji nagradama koje dodjeljuje, kao i izložbama i foto albumima sa pobjedničkim fotografijama.

Detaljnije informacije o takmičenju i fotografijama mogu se vidjeti na stranici "istanbulphotoawards.com".

TRT Balkan / agencije