Istanbul Photo Awards godinama izaziva veliki interes slobodnih fotografa, kao i novinarskih organizacija. Na takmičenje se mogu prijaviti samo profesionalni fotografi. / Photo: AA

Fotoreporter agencije Reuters Mohammed Salem dobitnik je nagrade za ”Fotografiju godine“ na međunarodnom takmičenju za najbolju fotografiju Istanbul Photo Awards 2024, koje je po deseti put organizovala agencija Anadolu.

Na takmičenju, na koje je ukupno prijavljeno više od 20.000 fotografija, nagrađena su 32 fotografa u deset kategorija.

Salemova fotografija naslovljena "Palestinka grli mrtvo tijelo svog nećaka" proglašena je najboljom među fotografijama pristiglim iz svih dijelova svijeta.

Na fotografiji 36-godišnja Palestinka Inas Abu Maamar grli mrtvo tijelo svoje petogodišnje nećakinje Saly, koja je ubijena u izraelskom napadu u bolnici Nasser u Khan Younisu, u južnom Pojasu Gaze.

Pobjednike Istanbul Photo Awardsa, koji je postao globalna platforma s 18.000 prijavljenih fotografa, odredio je međunarodni žiri sastavljen od prestižnih imena iz svijeta fotografije.

Salemova fotografija naslovljena "Palestinka grli mrtvo tijelo svog nećaka" proglašena je najboljom među fotografijama pristiglim iz svih dijelova svijeta.    Foto: AA

Ovogodišnji žiri za prestižno međunarodno foto takmičenje činili su fotografkinja National Geographica i režiserka Ami Vitale, fotoreporterka Carol Guzy, fotoreporter agencije NOOR Yuri Kozyrev, fotoreporter kuće “The Globe and Mail“ Goran Tomašević, fotografkinja Marion Mertens, konsultant za vizuelne medije Micheal Scott, glavni sportski fotoreporter kuće “Getty Images“ Cameron Spencer, fotoreporter Ahmet Sel i direktor Visual Newsa Anadolua Firat Yurdakul.

U saopćenju žirija koji se okupio online, rečeno je kako su tokom eliminacije na specijalnoj platformi koju je pripremio tim za informacione tehnologije Anadolu bilo veoma teško donijeli odluku o najboljim fotografijama s obzirom na njihov iznimno visoki kvalitet.

Mahmoud Hams najbolji u kategoriji "Vijesti u nizu"

Među ostalim nagrađenim fotografijama, u kategoriji "Vijesti u nizu", fotograf Associated Pressa (AP) Mhamoud Hams osvojio je prvo mjesto za svoju seriju o izraelskim napadima na Gazu.

Fotoreporter Luca Bettini osvojio je prvo mjesto u kategoriji "Pojedinačni sport" sa svojim radom koji je dokumentirao kako je švicarski biciklist Stefan Kung, koji se sudario na UEC cestovnom europskom prvenstvu 2023, nastavio utrku krvavog lica i slomljene kacige.

Fotograf agencije France-Presse (AFP) Jeff Pachoud osvojio je prvo mjesto u kategoriji "Sportska foto priča" svojim fotografijama ženske biciklističke utrke u Francuskoj.

Minqiang Lu dobio je prvu nagradu u kategoriji "Pojedinačna priroda i okoliš" za fotografiju slonova koji traže hranu u gomili smeća u Šri Lanki.

Žiri je za pobjednika "Fotografija u nizu priroda i okoliš" odredio rad Garryja Lotulunga koji je na dnevni red donio priču o prirodnom rezervatu pogođenom rudarstvom nikla.

Istanbul Photo Awards godinama izaziva veliki interes slobodnih fotografa, kao i novinarskih organizacija. Na takmičenje se mogu prijaviti samo profesionalni fotografi.

Dodijeljeno je ukupno 30 nagrada u 10 kategorija

Pobjednica "Pojedinačnog portreta" bila je Emeke Obanor koja je skrenula pažnju na štetnost korištenja plastičnih vrećica.

Anna Surinyach osvojila je prvu nagradu u kategoriji "Portret u nizu" sa svojim radom pod nazivom "More žalosti".

U kategoriji "Pojedinačno život" fotograf Associated Pressa (AP) Ebrahim Noroozi osvojio je prvu nagradu svojom fotografijom afganistanske djece u izbjegličkom kampu.

Politikenov fotograf Mads Nissen osvojio je prvo mjesto u kategoriji "Život u nizu" svojim radom o meksičkim kriminalnim organizacijama.

Uz 30 nagrada dodijeljenih u 10 kategorija, žiri je u povodu 10. godišnjice takmičenja nagradio Rajendru Mohana za njegov rado na temu diskriminacije o indijskim udovicama, i fotografa agencije France-Press (AFP) Sameera Al-Doumyja, koji je dokumentirao zemljotres u Turkiye.

Na takmičenju u okviru kojeg je dodijeljeno ukupno 60.000 dolara, prvonagrađenima u svim kategorijama bit će uručen i fotoaparat SONY Alpha A7 III.

Ove godine takmičenje je organizirano pod komunikacijskim pokroviteljstvom Turkcella, Sony je pružio podršku kao sponzor nagrada, Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA) kao međunarodni sponzor i Turkish Airlines (THY) kao djelomični sponzor prevoza.

Informacije o nagrađenim fotografijama i članovima žirija mogu se pronaći na "istanbulphotoawards.com".

TRT Balkan / agencije