"Danas, uprkos svim preprekama Izraela, agencija Anadolu nastavlja s odličnim radom, izvještavanjem i novinarstvom u Gazi i nastavit će to činiti i ubuduće", kazao je Altun.    Foto: AA

U turskoj prijestolnici Ankari u organizaciji agencije Anadolu otvorena je četvrta izložba "Istanbul Photo Awards 2023", međunarodnog takmičenja za izbor najboljih fotografija iz svijeta medija.

Izložba se održava u muzičkom kompleksu "CSO Ada Ankara" i predstavlja izbor radova nagrađivanih fotografa s takmičenja koje organizira Anadolu.

Šef Direkcije za komunikacije pri Uredu predsjednika Turkiye Fahrettin Altun u obraćanju prisutnima kazao je da su napori Anadolu od vitalnog značaja za razumijevanje stvarnosti u kontekstu izraelskih napada u Gazi.

"Danas, uprkos svim preprekama Izraela, agencija Anadolu nastavlja s odličnim radom, izvještavanjem i novinarstvom u Gazi i nastavit će to činiti i ubuduće", kazao je Altun.

Dodao je da su fotografije AA sada globalni brend i da tako utječu na procese proizvodnje vijesti u svijetu.

"Riječ je o pravoj medijskoj industriji u kojoj se dnevno u prosjeku proizvede četiri hiljade fotografija", kazao je Altun.

Naglasio je da su fotoreporteri agencije Anadolu dokumentovali i brojne zločine u građanskom ratu u Siriji, kao i u rusko-ukrajinskom ratu te sada u Pojasu Gaze.

Podsjetio je da je i Muntasir al-Sawaf, kamerman agencije Anadolu, koji je radio kao slobodni reporter u blokiranom Pojasu Gaze, ubijen u izraelskom zračnom napadu.

"Šta su tamo radili ovi heroji iz AA? Radili su kao novinari, tragali za vijestima i istinom. Učinili su da se glas potlačenog naroda Gaze čuje u cijelom svijetu i pokazali su izraelske napade cijelom svijetu", rekao je Altun.

"Istanbul Photo Awards" je prerastao u jedno od najistaknutijih takmičenja za novinsku fotografiju na svijetu, sa 16.000 registrovanih fotografa.

Istanbul Photo Awards se održava uz podršku Nikon Turkiye, Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA) i Turkish Airlinesa. Na posljednjem takmičenju su dodijeljene nagrade u deset kategorija nakon što je žiri izabrao pobjednike među 21.000 pristiglih fotografija.

Više informacija o takmičenju i pregled pobjedničkih fotografija dostupno je na stranici https://istanbulphotoawards.com/.

TRT Balkan / agencije