Prijaviti se mogže u deset kategorija i to pojedinačne i kolaž vijesti, sporta, prirode i okoliša, života i portreta.    Foto: AA

Imenovan je žiri za dodjelu jubilarnog desetog takmičenja Istanbul Photo Awards u organizaciji Agencije Anadolija.

Ovogodišnji žiri za prestižno međunarodno foto takmičenje uključuje fotoreportera agencije NOOR Yurija Kozyreva, fotoreportera kuće “The Globe and Mail“ Gorana Tomaševića, fotografkinju National Geographica i režiserku Ami Vitale, fotoreporteke Carol Guzy i Marion Mertens, konsultanta za vizuelne medije Micheal Scottoa, glavnog sportskog fotoreportera kuće “Getty Images“ Camerona Spencera, fotoreportera Ahmet Sel i direktora Visual News-a Anadolua Firata Yurdakula.

Više informacija o svakom od članova renomiranog žirija, koji uključuje i dobitnike Pulitzerove i World Press Photo nagrade, mogu se pronaći na internet stranici istanbulphotoawards.com/Jury/.

Takmičenje je namijenjeno za profesionalne fotografe i za učešće nije potrebno biti vezan za bilo koju medijsku kuću, već je potrebno kandidirati fotografije objavljene uz vijesti od 1. januara do 31. decembra ove godine.

Prijaviti se mogže u deset kategorija i to pojedinačne i kolaž vijesti, sporta, prirode i okoliša, života i portreta.

Svaki fotograf ima pravo poslati četiri različite fotografije u pojedinačnim kategorijama i dvije različite serije u kategorijama priča. Svaki prijavljeni ima mogućnost da na konkurs pošalje ukupno 120 fotografija, pri čemu svaki rad u kategorijama priča mora da se sastoji od deset fotografija. Uslovi za prijavu mogu se pronaći na web stranici takmičenja.

Žiri će dodijeliti po tri rada u svakoj kategoriji, kao i dvije odvojene nagrade posebno za desetogodišnjicu takmičenja.

Ukupan iznos nagrade je 60.000 dolara. Pored toga, ove godine prvonagrađeni u svim kategorijama biće nagrađeni i kamerama SONY Alpha A7 III Body.

Ovogodišnje takmičenje podržavaju turska tehnološka kompanija Turkcell, Sony, Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA) i Turkish Airlines.

Žiri će najbolje fotografije nagraditi u aprilu. Besplatne prijave dostupne su na stranici istanbulphotoawards.com do 17. januara. 2024. godine.

TRT Balkan / agencije