Druga cisterna ima prečnika skoro 4,5 metra, duboka 30 metara značajna je po svojoj strukturi uklesanoj u stijenama.      Foto: AA

Restauracija cisterne za vodu stare skoro 2.800 godina iz perioda Urartua koja je otkrivena u dvorcu Harput u istočnoj Anadoliji u Turkiye je završena, a za posjetioce će ovaj lokalitet biti otvoren kada bude uređen pristupni put.

Smješten u provinciji Elazig, dvorac Harput, koji je vjekovima bio dom brojnih civilizacija, i dalje je fokus arheoloških iskopavanja i restauracije započetih 2004. godine.

Dvorac, u kojem tragovi prvih naselja datiraju iz 3000. godine prije nove ere, a kasnije ga je utvrdilo Kraljevstvo Urartu, sačuvao je artefakte i strukture.

Velike cisterne za vodu uklesane u stijene i do kojih se dolazi stepenicama u dvorcu u Harput značajne građevine u smislu istorije i turizma.     Foto: AA

U istorijskom naselju Harput, koji se nalazi na Uneskovoj listi svjetske baštine, završena je restauracija druge cisterne sa 52 stepenice, koja se nalazi u dvorcu, nakon restauracije prve cisterne iz perioda Urartu sa 112 stepenica, koja je otvorena za turiste 2021.

Druga cisterna ima prečnika skoro 4,5 metra, duboka 30 metara značajna je po svojoj strukturi uklesanoj u stijenama.

"Značaj ove lokacije (cisterne, op.a.) je u tome što je to jedna od najvažnijih i najvećih cisterni uklesanih u prirodne stijene u Turkiye. Kada bi nestalo vode, korištena je za skladištenje hrane", istakao je Aytac.      Foto: AA

"Restauracija druge cisterne je završena, a za posjetioce će biti otvorena kada bude uređen pristupni put", rekao je za Anadolu Ismail Aytac, koji vodi istraživanje dvorca Harput.

Aytac je rekao da su velike cisterne za vodu uklesane u stijene i do kojih se dolazi stepenicama u dvorcu u Harput značajne građevine u smislu istorije i turizma.

Napomenuo da dvorac Harput sadrži i mnogo manjih cisterni, te samo dvije velike stepenaste cisterne, dodajući da je prva, poznata kao tamnica u kojoj je bio zatvoren kralj krstaša tokom perioda Seldžuka, bila otvorena za turizam prethodnih godina.

"Restauracija druge stepenaste cisterne je nedavno završena", rekao je Aytac.

Cisterne su stare oko 2.800 godina i kasnije su ih civilizacije koristile za vodosnabdijevanje, dodao je on.

"Značaj ove lokacije (cisterne, op.a.) je u tome što je to jedna od najvažnijih i najvećih cisterni uklesanih u prirodne stijene u Turkiye. Kada bi nestalo vode, korištena je za skladištenje hrane", istakao je Aytac.

TRT Balkan / agencije