Ranije ovog mjeseca Bastašić je rekla da je njena moralna i etička dužnost raskinuti ugovor s izdavačem zbog njegove šutnje o izraelskom ratu protiv Gaze, kao i kulture "sistemske cenzure" u Njemačkoj.    Foto: lanabastasic.com

Bosanskoj spisateljici Lani Bastašić, koja je ranije ovog mjeseca prekinula saradnju s njemačkim izdavačem zbog njegove "šutnje o Gazi", otkazan je poziv od književnog festivala u Austriji, objavila je spisateljica na Instagramu u utorak.

Bastašić je dobila e-mail od organizatora kako pomno prate diskusiju o njenoj odluci da napusti izdavačku kuću S. Fischer.

U mailu se navodi: “Koliko god cijenimo vaše knjige, pod datim okolnostima, nažalost, moramo povući naš poziv. Vaš boravak u Literaturhaus NO i učestvovanje na Književnom festivalu u Salzburgu neizbježno bi značilo pozicioniranje naše strane kakvo ne želimo...”

Ranije ovog mjeseca Bastašić je rekla da je njena moralna i etička dužnost raskinuti ugovor s izdavačem zbog njegove šutnje o izraelskom ratu protiv Gaze, kao i kulture "sistemske cenzure" u Njemačkoj.

Autorica romana „Uhvati zeca“, dobitnica nagrade Evropske unije za književnost 2020, optužila je svog izdavača da ima dvostruke standarde te smatra da je njegova iskazana zabrinutost zbog antisemitizma “gluha za patnju Palestinaca”.

Odgovarajući na povlačenje poziva, Bastašić je rekla da je ta odluka primjer “jasnog pozicioniranja” te da je njeno “političko i ljudsko mišljenje da djecu ne treba bombardovati i da njemačke kulturne institucije to treba da znaju bolje kada je riječ o genocidu...”

Nakon razlaza s izdavačem ovog mjeseca, autorica je izjavila za Middle East Eye da je njena odluka dovela do značajnog finansijskog gubitka i neizvjesnosti, ali je nije htjela mijenjati.

Njenu odluku djelimično je oblikovalo njeno lično iskustvo. Njeni preci su zbog progona 1940-ih napustili Hrvatsku, preselivši se na sjever Bosne i Hercegovine.

TRT Balkan / agencije