"Hamas je upravo ono što su nacionalne snage u Turkiye bile tokom njenog rata za nezavisnost", naveo je Hamas, napominjući da su ponosni na Erdoganove riječi.     Foto: AA

Palestinski pokret Hamas pohvalio je riječi turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana povodom borbe palestinskog naroda za spas slobode i zemlje.

Pokret Hamas uputio je saopštenje ubrzo nakon govora Erdogana pred Klubom zastupnika vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) u Velikoj narodnoj skupštini Republike Turkiye.

"Smatramo veoma vrijednim stav predsjednika bratske Republike Turkiye Recepa Tayyipa Erdogana o borbi palestinskog naroda kako bi spasio svoju slobodu i zemlju", navodi se u saopštenju.

"Hamas je upravo ono što su nacionalne snage u Turkiye bile tokom njenog rata za nezavisnost", naveo je Hamas, napominjući da su ponosni na Erdoganove riječi.

Dalje se navodi da će palestinski narod ove izjave zapamtiti kao hrabar glas.

"Hrabre izjave i časni stavovi predsjednika Erdogana oličenje su historijske i jedinstvene pozicije bratskog turskog naroda. Naš narod će ove izjave zapamtiti kao hrabar glas i stav prema našem narodu u Pojasu Gaze u borbi za pravo našeg naroda da oslobodi svoj teritorij, vrati se na svoj ognjišta i uspostavi nezavisnu državu sa Al-Qudsom (Jerusalemom) kao glavnim gradom", navodi se.

Erdogan je izjavio danas da je Izrael već nadmašio nacističkog lidera Adolfa Hitlera ubivši više od 14.000 nevine djece u Pojasu Gaze.

Istakao je da Izrael, uz bezuvjetnu podršku Zapada, provodi masakre koji su tamna mrlja u ljudskoj historiji, kako u Gazi tako i na Zapadnoj obali.

Naglasivši da niko ne može dovesti u pitanje osjetljivost Turkiye za palestinsko pitanje, Erdogan je kazao da je palestinska stvar njegovom životu dala novi smisao.

"Nastaviću da branim borbu Palestine, da budem glas potlačenog palestinskog naroda pa kad bih na tom putu ostao i sam", poručio je Erdogan.

Turski predsjednik uporedio je borbu palestinske grupe otpora Hamas s turskim ratom za nezavisnost prije više od 100 godina.

TRT Balkan / agencije