Batal (Ejnehan-begova) džamija bila je žrtva mnogih bitaka, a uprkos zahtevima carigradskih vlasti da je obnove, definitivno je srušena 1878. godine.      Foto: Konstantin Jovanović

"Arheološka iskopavanja su obavezna prethodnica izgradnji podzemne garaže u Vlajkovićevoj ulici koja ce imati 284 parking mesta, a Muzeju Grada Beograda povereno je ovo iskopavanje", izjavio je Radoslav Marjanović, predsednik opštine Stari grad.

On je istakao da se u razgovoru sa građanima na terenu videlo da postoji veliko interesovanje za arheološka istraživanja i da je opština izašla u susret njihovim potrebama i željama.

"Gradska opština Stari grad je sa Muzejom Grada Beograda odlučila da organizuje vođene ture, jer ovo arheološko iskopavanje svakako najveće istraživanje u poslednjih nekoliko decenija i želimo da svim sugrađanima omogućimo da se i sami uvere u istorijsko blago koje se nalazi u samom centru grada", rekao je Marjanović.

Prijave se vrše svakog radnog dana u periodu od 8 do 16 časova u Uslužnom centru opštine, ulaz je iz Nušićeve ulice, dodao je on.

"Arheološka istraživanja ispod Vlajkovićeve ulice trebalo bi da otkriju rimske grobove, Batal džamiju iz 16. veka, jednu od najvećih u ovom delu sveta.

Milorad Ignjatović, kustos i rukovodilac zaštitnih arheoloških iskopavanja, rekao je za Tanjug da arheolozi na tom mestu očekuju, pre svega, rimske grobove iz 3. i 4. veka, zatim ostatke Batal, odnosno Ejnehan-begove džamije iz 16. veka, kao i ostatke kuća iz tridesetih godina prošlog veka koje su porušene u bombardovanju Beograda tokom Drugog svetskog rata.

"U ovom trenutku iskopavaju se građevine iz 'modernog' doba, odnosno temelji i podrumi kuća koje su stradale u savezničkom bombardovanju Beograda 1944. godine. Arheolozi već sada sporadično pronalaze arheološke nalaze iz rimskog perioda, fragmente keramike, ali i pokoju ljudsku kost, i verovatno će ispod njih naći ostatke iz rimskog doba", napomenuo je Ignjatović.

On je istakao da su, pre samih iskopavanja, na nalazištu sprovedena obimna geofizička istraživanja koje su izveli stručnjaci sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, na čelu sa profesorom Aleksandrom Ristićem, koji je vodeći stručnjak na tom polju istraživanja.

"Izvršena su merenja podzemlja metodom georadara, koja se pokazala kao najpouzdanija metoda nedestruktivnih istraživanja u gusto naseljenim sredinama. Na ovaj način istražena je površina od oko 1800 metara kvadratnih, a rezultati pokazuju da će arheolozi tokom istraživanja prvo naići na ostatke građevina koje su uništene tokom bombardovanja Beograda u Drugom svetskom ratu", kaže Ignjatović.

TRT Balkan / agencije