Grupa za pravne i političke studije predstavila je izveštaj u kojem analizira trošenje javnog novca u tri kosovske opštine Priština, Orahovac i Vučitrn, javlja Anadolu.  Foto: AA

Predstavljajući nalaze izveštaja, Dea Fetiu iz Grupe za pravne i političke studije, navela je da se radi o šestomesečnom periodu nadgledanja trošenja novca u oblasti obrazovanja i zdravstva.

U izveštaju su navedeni nalazi praćenja procesa izgradnje Osnovne škole "Majka Tereza" u Vranidolu, opština Priština, izgradnja Centra porodične medicine u Vučitrnu i izgradnja škole "Heroji Kosova" u Maloj Hoči, opština Orahovac. Sva tri objekta su sada funkcionalna.

Fetiu je istakla da su ti projekti nadgledani od samog početka, te da su potencirane uočene neregularnosti. Takođe su rađene ankete sa građanima kako bi se videlo koliko su ti projekti ispunili njihove potrebe.

Fetiu je navela da je u procesu izgradnje Osnovne škole “Majka Tereza” u Vranidolu došlo do promene planirane cene za više od 60 hiljada evra u četvrtom pokušaju, nakon što je prošlo više od godinu i po dana.

“U ovom ugovoru se tokom istraživanja naišlo na kršenje zakona o javnoj nabavci, člana broj 26, zato što prema tom članu treba da se potpiše ugovor sa većom vrednošću od višeg finasijskog autoriteta sa izvođačem radova. To je u ovom slučaju predsednik opštine, a potpisan je samo od direktora nabavke u opštini Priština”, kazala je Fetiu.

Istakla je da je nova škola građena na mestu stare koja je prethodno srušena. Dodala je da su zbog dugog procesa bili oštećeni učenici, koji su morali da putuju u susedno selo kako bi pohađali nastavu, dok je opština morala da plaća njihov prevoz. Takođe, ankete su pokazale da unutar škole nisu bili završeni svi radovi, iako je otvorena.

Tokom izgradnje Centra porodične medicine u Vučitrnu utvrđeno je da je u godišnjem budžetu iz 2019. godine bila planirana suma od 85.000 evra, dok je ugovor iz oktobra 2019. iznosio 425.000 evra.

“Glavni problem je bio u tome što je projekat izuzetno mnogo kasnio do završetka izgradnje i prekoračio je sva očekivanja iz ugovora, a to je prema podacima koje smo dobili bilo obrazloženo uslovima pandemije”, kazala je Fetiu.

Korisnici ovog objekta nisu imali pozitivne komentare, zato što podrum nije bio funkcionalan zbog poplava izazvanih lošim planiranjem, infrastruktura centra nema vodosnabdevanje u većini kancelarija, multifunkcionalne prostorije su uske, konstrukcija stepeništa je uska i ventilacija je nefunkcionalna.

Prema izveštaju i projekat izgradnje škole "Heroji Kosova" u Maloj Hoči imao je promene u vrednosti nabavke, jer je završetak nekoliko puta odlagan zbog pandemije. Toj školi nedostaje i sala za fizičko vaspitanje.

Preporuke iz izveštaja ističu neophodnost obezbeđivanja primene zakona o javnim nabavkama i planiranog budžeta, sprovođenje redovnog sistema praćenja budžetskih izdvajanja, obezbeđenje efikasnog upravljanja ugovorima, poštovanje podzakonskih akata, te aktivno angažovanje zajednice i stručnjaka.

TRT Balkan / agencije