Nove mere su predstavljene na konferenciji u Vladi, kojoj su prisustvovali opštinski direktori Centara za socijalni rad sa celog Kosova.          Foto: AA

Vlada Kosova je u srijedu predstavila još jednu ekonomsku meru za ublažavanje socio-ekonomskih uticaja energetske krize kroz dodatnu jednokratnu podršku za kupovinu ogreva tokom zime porodicama koje koriste socijalnu pomoć.

Nove mere su predstavljene na konferenciji u Vladi, kojoj su prisustvovali opštinski direktori Centara za socijalni rad sa celog Kosova.

Premijer Kosova Albin Kurti je kazao da je Vlada izdvojila pet miliona eura za subvencije za kupovinu goriva za porodice sa socijalnom pomoći s ciljem da što lakše prebrode zimu. Kurti je dodao da će ova mera biti realizovana zajedno sa Evropskom unijom.

“Naši građani znaju da u suočavanju s poteškoćama nikada neće biti sami ili usmaljeni. Mi jesmo i ostaćemo Vlada koja vodi, podržava i ne ostavlja nikog iza”, kazao je Kurti.

Ministar finansija Hekuran Murati je kazao da za ovu subvenciju nije potrebno prijavljivanje, zato što su porodice korisnici socijalne pomoći već registrovane i novac će im biti uplaćen direktno na bankovne račune.

“Svaka porodica će dobiti po 120 eura, što je jednako dva kubna metra drva u skladu sa aktuelnim cenama na tržištu, dok će svakom članu porodice, počevši od glave porodice, biti dodeljeno još po 30 eura”, kazao je Murati.

Murati je naveo da trenutno oko 21 hiljada porodica sa 81 hiljadom članova prima socijalnu pomoć.

Šef odeljenja za saradnju Kancelarije Evropske unije na Kosovu Johannes Madsen Stenbaek je podsetio da je EU izdvojila paket vredan 75 miliona eura kako bi kosovski građani lakše prebrodili energetsku krizu. Dodao je da je tim sredstvima finasirano više različitih mera, kao što su subvencije za građane koji štede struju, za izolaciju kuća, kupovinu aparata za grejanje koji štede struju i druge. Stenbaek je kazao da očekuje da će biti nastavljena odlična saradnja sa Vladom Kosova u energetskom sektoru i reformama implementacije investicija.

TRT Balkan / agencije