Iranski predsjednik Raisi, ministar vanjskih poslova Hossein Amirabdollahian i drugi visoki zvaničnici proglašeni su mrtvima u ponedjeljak ujutro.       Foto: Iransko predsjedništvo/WANA

Iranski vrhovni lider imenovao je prvog potpredsjednika Mohammada Mokhbera za vršioca dužnosti predsjednika zemlje nakon što je u padu helikoptera poginuo predsjednik Ebrahim Raisi.

Ali Khamenei, iranski vrhovni vođa, objavio je to u poruci saučešća koju je podijelio zbog Raisijeve smrti u nesreći u nedjelju. Helikopter je pronađen u ponedjeljak na sjeverozapadu Irana.

Khamenei je u poruci najavio i petodnevnu žalost.

Tri ogranka iranske vlade također su održale vanredni sastanak u ponedjeljak, a Mokhber je predstavljao izvršnu vlast, objavila je državna televizija.

"Slijedit ćemo put predsjednika Raisija u ispunjavanju dodijeljenih dužnosti bez ikakvog prekida", rekao je Mokhber.

Tri ogranka vlasti na koje se odnosi državna televizija su izvršna, zakonodavna i sudska vlast.

Ebrahim Raisi, ministar vanjskih poslova Hossein Amirabdollahian i drugi najviši zvaničnici proglašeni su mrtvima u ponedjeljak ujutro nakon noćne operacije potrage koju je ometalo loše vrijeme.

Desetine hitnih spasilačkih timova upućeno je u planinsko područje u sjeverozapadnoj iranskoj pokrajini Istočni Azerbejdžan, gdje se incident dogodio u nedjelju popodne.

TRT Balkan / agencije