Iranska novinska agencija IRNA objavila je da se Eslami obratio na ceremoniji održanoj u Teheranu, glavnom gradu Irana.         Foto: AA

Predsjednik Iranske agencije za atomsku energiju Mohammad Eslami potvrdio je da Sjedinjene Američke Države (SAD) kupuju tešku vodu koju proizvodi Iran i koja se koristi u nuklearnim reaktorima.

Iranska novinska agencija IRNA objavila je da se Eslami obratio na ceremoniji održanoj u Teheranu, glavnom gradu Irana.

Napominjući da je nuklearni program njegove zemlje zasnovan na Sporazumu o sigurnosnoj inspekciji s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA) i Sporazumu o neširenju nuklearnog oružja, Eslami je kazao da Iran nastavlja saradnju s IAEA-om na ovim osnovama.

Eslami je također potvrdio izjavu iranskog ministra vanjskih poslova Hosseina Amira-Abdollahiana da SAD, unatoč sankcijama koje je uveo Iranu, preko trećih strana kupuje iransku tešku vodu.

"Mi zvanično prodajemo našu tešku vodu. SAD je jednom kupio, a sada postoje zahtjevi iz drugih država da je kupe. Naša strategija je da tešku vodu preradimo i koristimo u okviru pravila", kazao je Eslami.

SAD preko trećih strana kupuje iransku tešku vodu

Abdollahian izjavio je 9. decembra kako SAD, unatoč sankcijama koje je uveo Iranu, preko trećih strana kupuje iransku tešku vodu, koja se koristi u nuklearnim reaktorima.

Naglasio je da su, unatoč američkim sankcijama, najrazvijenija područja u zemlji sektori raketa i nuklearne energije.

"SAD kupuje iransku tešku vodu preko posrednika. Zapadni dužnosnik rekao mi je da najkvalitetnija teška voda proizvedena u cijelom svijetu dolazi iz Irana", rekao je Abdollahian.

Teška voda, oblik vode koji sadrži teški vodik, opisuje se kao drugi najtraženiji nuklearni materijal nakon urana.

Abdollahian je također naveo kako nije postignut nikakav napredak u oživljavanju nuklearnog sporazuma, koji je zapravo nestao nakon jednostranog povlačenja SAD-a 2018. godine.

Nuklearni sporazum

Nakon nuklearnog sporazuma postignutog između Irana i grupe zemalja P5+1 u julu 2015. godine, Iran je objavio da je potpisan sporazum s američkom kompanijom o prodaji 32 tone teške vode SAD-u, ali kasnije nije potvrđeno da li je sporazum sproveden.

Prema nuklearnom sporazumu, iako vlada Teherana može koristiti tešku vodu u reaktoru Arak, koji je restrukturiran u skladu sa sporazumom, višak zaliha teške vode ili obogaćenog uranijuma izvozi se na inostrano tržište.

U tom periodu Iran je Rusiji prodao oko 70 tona teške vode.

SAD se jednostrano povukao iz nuklearnog sporazuma 2018. godine i ponovo počeo uvoditi sankcije Iranu. Iran je kao odgovor prekinuo provoditi obaveze iz nuklearnog sporazuma.

TRT Balkan / agencije