Nagradu su primili Ali i Kiana Rahmani, Mohammadijevi 17-godišnji blizanci, koji sa ocem žive u egzilu u Parizu.        Foto: AA

Mohammadi je poznata po kampanji za ženska prava i demokratiju u svojoj zemlji, kao i po borbi protiv smrtne kazne.

Nagradu su primili Ali i Kiana Rahmani, Mohammadijevi 17-godišnji blizanci, koji s ocem žive u egzilu u Parizu.

Mohammadi (51), u oktobru je dodijeljena Nobelova nagrada za mir 2023. godine za njen višedecenijski aktivizam uprkos brojnim hapšenjima od strane iranskih vlasti i godinama provedenim iza rešetaka. Trenutno je u zatvoru u Teheranu.

Na konferenciji za novinare u Oslu u subotu, Kiana Rahmani je pročitala poruku svoje majke, u kojoj je zatvorena aktivistica pohvalila ulogu međunarodnih medija u "prenošenju glasa neistomišljenika, demonstranata i branitelja ljudskih prava svijetu".

"Iranskom društvu je potrebna globalna podrška, a vi, novinari i medijski profesionalci ste naši najveći i najvažniji saveznici u teškoj borbi protiv destruktivne tiranije vlasti Islamske Republike. Iskreno vam zahvaljujem na vašim naporima, za sve što ste učinili za nas", navela je Mohammadi.

Kiana Rahmani je rekla da ima malo nada da će ponovo vidjeti svoju majku.

"Možda ću je vidjeti za 30 ili 40 godina, ali mislim da je više neću vidjeti. Ali to nije važno, jer će moja majka zauvijek živjeti u mom srcu", rekla je Kiana.

Mohammadijev brat i suprug rekli su novinarima u Oslu da ona planira štrajk glađu u nedjelju u znak solidarnosti s vjerskom manjinom Baha'i u Iranu.

Rahmanijev suprug Taghi ranije je rekao da nije mogao da vidi svoju ženu 11 godina, a njihova djeca nisu vidjela majku sedam.

Narges Mohammadi je 19. žena koja je dobila Nobelovu nagradu za mir i druga Iranka nakon što je aktivistkinja za ljudska prava Shirin Ebadi dobila ovu nagradu 2003. godine.

To je peti put u 122-godišnjoj historiji dodjele nagrada da se nagrada za mir dodjeljuje nekome ko je u zatvoru ili u kućnom pritvoru.

Ostale Nobelove nagrade bit će dodijeljene na odvojenim ceremonijama u Stockholmu kasnije u nedjelju.

TRT Balkan / agencije