Skup je u centru Madrida organiziran pozivom 74 nevladine organizacije.         Foto: Reuters

Španski ljekari, koji štrajkuju već dva i pol mjeseca, danas su održali masovne proteste u glavnom gradu Španije Madridu uz podršku ostalih zdravstvenih radnika.

Skup je u centru Madrida organiziran pozivom 74 nevladine organizacije povezane sa zdravstvenim sektorom, a organizatori tvrde da je učestvovalo više od 200.000 demonstranata.

Demonstranti su kritizirali zdravstvenu politiku desničarske Narodne stranke (PP) u autonomnoj upravi Madrida.

Ističući kako trenutni sistem navodno štiti interese privatnih zdravstvenih kompanija, medicinari okupljeni na protestima su tražili više sredstava za javne zdravstvene usluge.

U zajedničkoj listi zahtjeva, koju su objavile nevladine organizacije, navedeni su zahtjevi za stabilne plaće i zapošljavanje dodatnog osoblja, da se 25 posto zdravstvenog budžeta izdvoji za usluge prve intervencije, da se ukinu zakoni koji dopuštaju privatizaciju, da se zaustavi odlazak liječnika iz Madrida u druge zemlje.

Budući da samouprava nije udovoljila zahtjevima za poboljšanjem uvjeta rada, kadrovskim zapošljavanjem i povećanjem plaća, liječnici su 21. novembra 2022. godine zbog Božića prekinuli štrajk na neodređeno vrijeme, te ponovno započeli štrajk početkom januara.

Iz sličnih razloga održavani su protesti i štrajkovi se i u drugim dijelovima Španije, poput Katalonije, Valencije, Extremadure, Andaluzije, Navarre i Aragona, alu u većini tih slučajeva su protesti okončani dogovorom s lokalnim vlastima.

TRT Balkan / agencije