“Reakcija ne može implicirati smrt nevinih civila u Gazi, uključujući hiljade djece”, rekao je Sanchez Herzogu.     Foto: Reuters Archive

Španski premijer Pedro Sanchez pozvao je u četvrtak na hitno okončanje "humanitarne katastrofe" u Pojasu Gaze tokom sastanka sa izraelskim predsjednikom Isaacom Herzogom.

"Svi civili moraju biti zaštićeni po svaku cijenu. Humanitarna pomoć mora odmah ući u Pojas Gaze", rekao je Sanchez izraelskom predsjedniku.

Na prvom sastanku u okviru posjete Izraelu, Palestini i Egiptu, Sanchez je rekao Herzogu kako vjeruje da Izrael ima pravo da se brani, ali da mora poštovati međunarodno humanitarno pravo.

“Reakcija ne može implicirati smrt nevinih civila u Gazi, uključujući hiljade djece”, rekao je Sanchez Herzogu.

Novoizabrani španski premijer je dodao da bi palestinske vlasti nakon okončanja sukoba trebalo da preuzmu kontrolu nad Gazom.

Sanchez je takođe tražio da se mirovni pregovori održe "što je prije moguće".

“Moramo postići uspostavljanje održive palestinske države. Izraelci i Palestinci imaju pravo da žive u miru i sigurnosti. Za ovo mogu da računaju na Španiju”, rekao je Sanchez.

Nakon sastanka sa Herzogom, španski premijer će se sastati sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom. Nakon toga će posjetiti Kibbutz Be'eri, gdje je oko 100 ljudi ubijeno tokom napada Hamasa 7. oktobra.

Sanchez će se zatim u Ramali sastati s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom.

U posjeti je zajedno sa svojim belgijskim kolegom Alexanderom De Crooom, koji je tokom sastanka s Herzogom također izrazio "duboku zabrinutost zbog brojnih civilnih žrtava u Gazi".

"Brzo povećanje humanitarnog pristupa i poštovanje međunarodnog prava od strane svih je zaista neophodno“, rekao je De Croo.

Španija trenutno predsjedava rotirajućim predsjedanjem Vijećem EU-a. U januaru će ta uloga pripasti Belgiji.

Sanchez je obećao da će priznati državu Palestinu, dok je belgijska Vlada najavila da razmatra sličan potez.

U petak će španski i belgijski lideri otputovati u Egipat.

TRT Balkan / agencije