Najmanje 18.608 Palestinaca je ubijeno, a 50.594 povrijeđeno u izraelskim napadima od tada, prema zdravstvenim vlastima Gaze.                  Foto: AA

Ljekari bez granica (MSF) pozvali su evropske lidere da učine sve što je u njihovoj moći da zaštite Palestince u Pojasu Gaze, koji se suočavaju s "nezamislivim hororom".

"Pozivamo vas da učinite sve što je u vašoj moći da zaštitite živote i dostojanstvo Palestinaca zarobljenih u Gazi i spriječite strašno krvoproliće", objavio je MSF.

Podsjetili su da je više od 18.000 ljudi ubijeno u izraelskim napadima u opkoljenoj palestinskoj enklavi tokom proteklih 68 dana.

MSF je naveo da lideri EU mogu ili nastaviti s "uzaludnim apelima" na poštivanje međunarodnog prava i zaštitu civila ili iskoristiti svoju poziciju kako bi uvjerili Izrael da se zaustavi neselektivno bombardovanje Pojasa Gaze.

"U vašim rukama je prilika da ispravno postupite. Kada utihne oružje i otkriju se prave razmjere razaranja, hoće li Evropsko vijeće i svi evropski lideri moći kazati da su učinili sve što su mogli da zaustave krvoproliće?", objavila je ova međunarodna organizacija.

Izrael je bombardovao Pojas Gaze iz zraka i kopna, uveo opsadu i pokrenuo kopnenu ofanzivu u znak odmazde za prekogranični napad palestinske grupe Hamas 7. oktobra.

Najmanje 18.608 Palestinaca je ubijeno, a 50.594 povrijeđeno u izraelskim napadima od tada, prema zdravstvenim vlastima Gaze.

Prema zvaničnim podacima, u Izraelu je u napadu Hamasa ubijeno 1.200 ljudi.

TRT Balkan / agencije