96-godišnja monarhinja bila je na svom imanju Balmoral u Aberdeenshireu u Škotskoj na ljetnom odmoru.       Foto: Reuters

Kraljica Velike Britanije Elizabeta II pod nadzorom je ljekara koji su zabrinuti za njeno zdravstveno stanje, objavila je u četvrtak Buckinghamska palača.

"Nakon detaljne procjene jutros, kraljičini ljekari su zabrinuti za zdravlje Njenog Veličanstva i preporučili su da ostane pod ljekarskim nadzorom", stoji u priopćenju palače.

96-godišnja monarhinja bila je na svom imanju Balmoral u Aberdeenshireu u Škotskoj na ljetnom odmoru.

Kraljica, koja je imala problema s kretanjem, otkazala je niz javnih pojavljivanja od prošle godine.

"Cijela je zemlja duboko zabrinuta zbog vijesti iz Buckinghamske palače ovog ručka", rekla je premijerka Liz Truss.

"Moje misli – i misli ljudi širom našeg Ujedinjenog Kraljevstva – u ovom su trenutku s Njenim Veličanstvom Kraljicom i njenom porodicom", rekla je. Njeno četvero djece, princ Charles, princeza Anne, princ Andrew i princ Edward otputovali su u Balmoral nakon što su primili tu vijest. U Balmoral je stigao i kraljicin unuk, princ William, saopštila je palata. Princ Harry i njegova supruga Meghan, vojvotkinja od Sussexa, trebali su prisustvovati ceremoniji dodjele WellChild nagrade u četvrtak, ali su promijenili planove kako bi otputovali u Balmoral i posjetili kraljicu, rekao je njihov glasnogovornik. Britanska premijerka Liz Truss objavila je na Twitteru da će kompletna zemlja biti “duboko zabrinuta” za zdravlje kraljice Elizabete nakon što su ljekari rekli da bi kraljica trebala ostati pod ljekarskim nadzorom. “Kompletna zemlja će biti duboko zabrinuta ovim vijestima iz Buckinghamske palače”, rekla je. Britanska kraljica je u srijedu otkazala angažmane, prema savjetu ljekara, nakon susreta s odlazećim premijerom Borisom Johnsonom i njegovom nasljednicom na toj funkciji Liz Truss, koji je održan u kraljevskom dvorcu u Balmoralu, umjesto tradicionalno u Buckinghamskoj palati.

TRT Balkan / agencije