On je bio u ključnim razgovorima sa kolegama iz Organizacije islamske saradnje (OIC) i Arapske lige u Londonu.    Foto: AA

Turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan predvodio je u srijedu diplomatske napore za mir u Gazi u pregovorima s Velikom Britanijom.

U saopštenju iz turskog Ministarstva vanjskih poslova istaknuto je prisustvo delegacije u Londonu i Fidanovi razgovori s britanskim ministrom vanjskih poslova Davidom Cameronom.

On je bio u ključnim razgovorima sa kolegama iz Organizacije islamske saradnje (OIC) i Arapske lige u Londonu.

Zajednička diplomatska inicijativa, potekla sa vanrednog zajedničkog samita OIC-a i Arapske lige 11. novembra u Rijadu, zadužila je ministre vanjskih poslova iz ključnih zemalja, uključujući Turkiye, Palestinu, Saudijsku Arabiju, Indoneziju, Egipat, Jordan, Katar i Nigeriju, da preduzmu međunarodne inicijative usmjerene na zaustavljanje rata i uspostavljanje trajnog mira u Gazi.

U saopštenju je naglašena hitnost njihovih napora da utru put održivom miru u regionu opterećenom sukobima.

U okviru tekućeg diplomatskog napora, očekuje se da će Fidan proširiti razgovore na Pariz, gdje će razgovarati s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom.

Diplomatska turneja ima za cilj obezbijediti međunarodnu podršku za mirovni proces i izgraditi konsenzus među ključnim akterima.

Izrael je pokrenuo brutalne vazdušne i kopnene napade na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra.

Vlasti u Gazi saopštile su u utorak da je broj ubijenih u izraelskim napadima na opkoljenu enklavu od tada 14.100 ljudi, među kojima je više od 5.800 djece i 3.900 žena.

Broj ubijenih u Izraelu je oko 1.200, objavile su tamošnje vlasti.

TRT Balkan / agencije