Sunak je također iznio najnovije informacije o svojim nedavnim angažmanima na Bliskom istoku, ponovivši svoje izjave od prethodne sedmice.              Foto: Reuters

Britanski premijer Rishi Sunak razgovarao je u utorak s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom zbog prekida humanitarne pauze u Gazi.

Sunak je prenio svoje razočaranje "zbog prekida pauze u borbama u Gazi, što je omogućilo oslobađanje talaca", navodi se u saopštenju Downing Streeta 10.

"Lideri su razgovarali o hitnim naporima da svi preostali taoci budu bezbjedno oslobođeni i da se omogući odlazak svih preostalih britanskih državljana iz Gaze", navodi se u saopštenju.

Sunak je također iznio najnovije informacije o svojim nedavnim angažmanima na Bliskom istoku, ponovivši svoje izjave od prethodne sedmice.

Naglasio je ključnu potrebu da Izrael da prioritet zaštiti civila u Gazi i da se fokusira na vojne ciljeve.

"Primijetio je pritisak na prelazu Rafah i ukazao na potrebu da se istraže drugi ulazi u Gazu, uključujući i preko Kerem Shaloma. Lideri su podijelili svoju zabrinutost zbog povećanja napada militanata Huti, koje podržava Iran, na komercijalne brodove u Crvenom moru", dodaje se.

Izrael je u petak nastavio svoju vojnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon što je okončana jednosedmična humanitarna pauza s Hamasom jer se strane nisu mogle dogovoriti o uslovima koji bi omogućili da pauza ostane na snazi.

Broj ubijenih Palestinaca od početka izraelskih napada 7. oktobra povećan je na 16.248.

Među žrtvama je 7.112 djece i 4.885 žena. U izraelskim napadima je ranjeno više od 43.616 ljudi.

U ruševinama se i dalje kao nestalo vodi oko 7.600 ljudi širom Pojasa Gaze.

TRT Balkan / agencije