Obrazovna internacionala (EI) čvrsto vjeruje da Svjetski dan učitelja treba biti međunarodno priznat i obilježavati se u cijelom svijetu.      Foto: Reuters

To je dan za proslavu, da se prisjetimo kako nastavnici transformišu obrazovanje, ali i za razmišljanje o podršci koja im je potrebna da u potpunosti iskoriste svoj talenat i poziv, i da ponovo razmisle o napredovanju profesije na globalnom nivou.

Svjetski dan učitelja održava se u saradnji s Međunarodnom organizacijom rada (ILO), UNICEF-om i Education Internationalom (EI).
"Danas, na Svjetski dan učitelja, slavimo ključnu ulogu nastavnika u transformaciji potencijala učenika osiguravajući da imaju alate koji su im potrebni da preuzmu odgovornost za sebe, za druge i za planetu. Pozivamo zemlje da osiguraju da nastavnici imaju povjerenja i prepoznaju ih kao proizvođače znanja, refleksivne praktičare i političke partnere" saopštavaju iz UNESCO-a.
Obrazovna internacionala (EI), svjetska federacija sindikata stručnjaka u obrazovanju sa sjedištem u Briselu, čvrsto vjeruje da Svjetski dan učitelja treba biti međunarodno priznat i obilježavati se u cijelom svijetu. Napori Obrazovne internacionale i njene 401 članice doprinijeli su međunarodnom priznanju i obilježavanju toga dana širom svijeta.

Cilj je Svjetskog dana učitelja mobilizirati podršku za nastavnike kako bi se osiguralo da učitelji i dalje ispunjavaju potrebe budućih generacija te podići obrazovanje na nivo društvene važnosti, izvući učitelje iz poluanonimnosti i dati im društvenu važnost koju zaslužuju.

Prosvjetnim radnicima u našoj zemlji čestitke su povodom obilježavanja njihovog dana uputili brojni zvaničnici te sindikalne organizacije.

TRT Balkan / agencije