Naveo je da su snage sigurnosti postavile barijere oko oštećenih zgrada i zidova u Marakešu kao sigurnosne mjere za stanovnike i turiste.     Foto: Reuters

Marakeš, drevni grad Maroka, počeo je da dočekuje turiste, više od sedmicu dana nakon razornog zemljotresa usljed kojeg su poginule hiljade ljudi.

Oko 3.000 ljudi je poginulo, a 6.125 je povrijeđeno u zemljotresu jačine sedam stepeni Richterove skale koji je 8. septembra pogodio centralni Maroko, jugozapadno od Marakeša, prema zvaničnim podacima.

Zemljotres je uzrokovao štetu na nekoliko turističkih i historijskih lokaliteta u Marakešu, koji je pod zaštitom UNESCO-a, i drugim marokanskim gradovima.

Među lokacijama koje su pretrpjele štetu u Marakešu su staro gradsko područje poznato kao Medina i njegove drevne zidine i uske uličice, svjetski poznati trg i tržnica Jemaa el-Fna, te visoki minareti Kotoubia.

Ali sada su se grupe turista počele vraćati u grad nakon prošlosedmičnog zemljotresa.

"Turisti sada posjećuju većinu gradskih historijskih spomenika u velikom broju", rekao je turistički vodič Mohammad al-Rouweisi za Anadolu.

Naveo je da su snage sigurnosti postavile barijere oko oštećenih zgrada i zidova u Marakešu kao sigurnosne mjere za stanovnike i turiste.

"Oporavak turizma u Crvenom gradu - Marakešu sada dobija na zamahu," rekao je Al-Rouweisi.

Zemljotres je bio najjači koji je pogodio Maroko u posljednjem vijeku, prema podacima Nacionalnog geofizičkog instituta zemlje.

TRT Balkan / agencije