Palestinski tinejdžeri (slijeva nadesno) Mohamed, Ahmad i Moataz al-Salaymeh, rođaci koje je Izrael zatvorio prije nego što su pušteni na slobodu u sklopu sporazuma o razmjeni, šetaju naseljem Ras al-Amoud u Istočnom Jerusalemu koje je anektirao Izrael 12. decembra 2023.     Foto: AFP

Kao i mnogi drugi zatvoreni palestinski tinejdžeri oslobođeni u sklopu sporazuma o razmjeni s Izraelom, Mohamed al-Salaymeh se nadao da će povratiti privid normalnosti nakon višemjesečnog pritvora.

Ali opet se našao u limbu, jer nije mogao da se vrati u školu zbog nove odluke Ministarstva obrazovanja Izraela. Presudom se zabranjuje studentima u okupiranom Istočnom Jerusalemu da nastave s nastavom nakon što su bili u zatvoru.

"Moj san je da se vratim i da se ova kapija otvori", rekao je 16.godišnji Mohamed, stojeći ispred svoje škole u istočnojerusalemskom naselju Ras al-Amoud.

Izrael je prošlog mjeseca pristao na privremeni sporazum o primirju kojim je oslobođeno 80 izraelskih talaca koje drže palestinske grupe otpora u zamjenu za 240 Palestinaca zatočenih u izraelskim zatvorima.

Svi pušteni na obje strane su žene i maloljetnici.  

Hamas i druge palestinske frakcije zauzele su ukupno blizu 250 talaca 7. oktobra kada su probili militariziranu granicu Gaze zbog napada bez presedana u kojem je ubijeno 1.139 ljudi na jugu Izraela, prema izraelskim podacima.

Izrael je obećao da će uništiti Hamas i započeo nemilosrdno bombardiranje Gaze, uz kopnenu invaziju, u kojoj je ubijeno 18.800 Palestinaca, uglavnom žena i djece, prema lokalnim zdravstvenim zvaničnicima.

„Kuda da idem?“

Mohamed je uhapšen zajedno s trojicom svojih rođaka, Moatazom, 15, i braćom Ahmadom, 14, i Ayhamom, 13. Ayham je kasnije stavljen u kućni pritvor, gdje se i dalje nalazi.

Ostali su proveli oko četiri mjeseca u izraelskom zatvoru „optuženi“ - ali nikada zvanično optuženi - da su bacali kamenje na jevrejsko naselje u blizini njihovog susjedstva u Istočnom Jerusalemu.

"Kuda da idem? Nemam gdje. Ostat ću kod kuće. Ne mogu da radim jer imam manje od 18 godina", rekao je Ahmed, najmlađi Palestinac oslobođen na osnovu sporazuma.

Moataz je rekao da se boji "da će izgubiti obrazovanje. Ako stvari ostanu ovakve, morat ću obnoviti godinu".

Ali čini se da je Mohamed najteže pogođen ovom odlukom, jer je očekivao da će diplomirati sljedeće godine.

"Samo Bog zna kada ćemo se vratiti. Želim da ostvarim svoje snove", rekao je on za AFP.

„Bez budućnosti“

Odluka izraelskog ministarstva utječe na 48 maloletnika oslobođenih u okviru sporazuma o zatvorenicima.

Ministarstvo je za AFP saopštilo da će status tinejdžera biti ponovo procijenjen nakon završetka zimskih praznika 10. januara.

Opština Jerusalem, odgovorna za provođenje ove odluke, rekla je AFP-u da "procjenjuje i ispituje pedagoške i emocionalne potrebe svakog učenika i gradi individualne obrazovne programe s ciljem sprječavanja ponavljanja nezakonitih radnji u budućnosti".

U utorak su općinski službenici pozvali Ahmadovog oca, Nayefa al-Salaymeha.

Zvaničnici su "predložili da budu premješteni u druge škole i institucije prema nejasnim kriterijima", rekao je Salaymeh, čiji se sin nada da će postati advokat.

"Odbili smo da ih premjestimo jer su svi odrasli u ovoj školi u našem susjedstvu", rekao je otac, odjeven u tradicionalnu palestinsku „kefiju“.

"Ako ova odluka postane efektivna... vidjet ćemo mlade ljude na ulicama bez budućnosti", nastavio je. "Uništavaju njihove misli i ambicije, da nas pretvore u zaostali narod."

Nayef al-Salaymeh je rekao da grupe civilnog društva pomažu porodici da nastavi svoju "borbu da vrati našu djecu u njihove učionice".

Palestinski tinejdžer Ahmad Salaymeh spriječen je da se vrati u školu. Foto: Reuters

Ljudsko pravo

Za razliku od Salaymehovih, 17-godišnji Amin al-Abbasi odlučio se preseliti u školu koju u Istočnom Jerusalemu vode palestinske vlasti, koje imaju djelomičnu administrativnu kontrolu na Zapadnoj obali koju su okupirali Izraelci.

Rekao je da je odlučio da "ne izgubi godinu", ali se boji da se neće moći prilagoditi novoj školi u Sur Bahru i pokušava uvjeriti svoje bivše kolege iz ćelije da mu se pridruže.

Njegova majka Abir požalila se da je škola "veoma daleko od javnog prijevoza".

Amin je služio 20-mjesečnu kaznu zbog umiješanosti u sukobe u svom naselju Silwan, u blizini starog grada u Istočnom Jerusalemu, gdje su se ranije rasplamsale tenzije između palestinskih stanovnika i ilegalnih jevrejskih doseljenika.

Služio je 13 mjeseci prije nego što je sporazumom o razmjeni oslobođen.

Khaled Zabarqa, advokat koji je ispitivao takve slučajeve, ali zvanično ne zastupa nijednog od maloljetnika, rekao je da je zabrana ministarstva da se bivši zatvorenici vrate u školu u suprotnosti s izraelskim zakonom o obaveznom obrazovanju.

"Obrazovanje kao ljudsko pravo ne bi trebalo da bude predmet političkih razmatranja", rekao je on.

Tal Hasin iz Udruženja za građanska prava u Izraelu rekla je da mnogi učenici "nisu osuđeni. Oni su samo osumnjičeni".

Ona je rekla da udruženje čeka kraj praznika da vidi koje zvanične odluke slijede i koji pravni putevi bi se mogli nastaviti.

Do tada, Mohamed se drži nade da će se vratiti u školu. "Moje obrazovanje je moje jedino oružje", rekao je.

TRT Balkan