Na 36 kilometara istočno od Al-Qudsa (Jerusalem) nalazi se Jericho.    Foto: Reuters Archive

Na sjednici Komiteta Ujedinjenih naroda za svjetsku baštinu pod pokroviteljstvom Organizacije za obrazovanje, nauku i kulturu UN-a (UNESCO), izglasano je da se drevni palestinski grad Jericho na okupiranoj Zapadnoj obali stavi na listu svjetske baštine.

Na 36 kilometara istočno od Al-Qudsa (Jerusalem) nalazi se Jericho.

Jericho je najstariji kontinuirano naseljeni grad na svijetu, sa historijom dugom više od 10.000 godina. Također je i najniži grad na svijetu, s obzirom na to da se nalazi na 258 metara ispod nivoa mora.

Među glavnim arheološkim i turističkim atrakcijama u gradu su Manastir Iskušenja (gdje je po predanju Isus Hrist postio 40 dana da bi odolio iskušenjima), Palata Umajada Hišama, Drvo Sikomore i Ruski muzej, Kumran, Vadi Kvelt i Manastir Svetog Đorđa, Rijeka Jordan i Mrtvo More.

Umjerena klima tokom zimskih mjeseci na području Jericha ga čini omiljenom destinacijom, obzirom da je uvijek nekoliko stepeni toplije nego u ostatku Palestine usljed nadmorske visine i planina koje se dižu okolo. To je veoma važno poljoprivredno područje gdje se proizvodi svježe voće i povrće, a naročito su poznate urme koje važe za najbolje na svijetu, kao i banane i citrusno voće.

Nažalost, Jericho još nije u mogućnosti da razvije svoj puni arheološki i turistički potencijal zbog izraelske vojne okupacije i ilegalnih kolonijalnih naselja koja traju od 1967. godine.

Ova odluka je značajno priznanje važnosti očuvanja i zaštite kulturnog nasljeđa pred stalnim izazovima i prijetnjama. Također se smatra korakom ka poticanju međunarodne saradnje i promovisanju boljeg razumijevanja bogate historije i nasljeđa Palestine.

TRT Balkan / agencije