"Ovo umjetničko djelo se fokusira na stotine milijardi slika podvodne flore i faune kako bismo vidjeli postoji li ikakva šansa da se rekonstruira ono što smo izgubili u ekosistemima", rekao je Anadol.     Foto: AA

Jedan od pionira estetike “slikanja podataka”, svjetski poznati turski medijski umjetnik Refik Anadol kreirao je novu instalaciju specifičnu za lokaciju u Davosu, s ciljem rješavanja klimatske krize, jednog od najvećih problema s kojima se čovječanstvo suočava.

Skulptura podataka, koju je nazvao "Umjetna stvarnost: koralj", temelji se na gotovo milijardu slika koralja koje su obrađene klasifikacijskim modelima mašinskog učenja.

Povezuje digitalni ekosistem podataka i prirodno okruženje prepuno bezbrojnih živih ekosistema, s ciljem da iskoristi potencijal i metaverzuma i “blockchain” ekonomije za ublažavanje globalnih problema klimatskih promjena.

"Ovo umjetničko djelo se fokusira na stotine milijardi slika podvodne flore i faune kako bismo vidjeli postoji li ikakva šansa da se rekonstruira ono što smo izgubili u ekosistemima", rekao je umjetnik Anadolu.

"Generativna umjetna inteligencija (AI) rekonstruira gotovo (potpuno) realistična stvorenja, rezultate koji će se, nadamo se, jednog dana moći koristiti pod vodom za stvaranje ekosistema", objasnio je.

"Nažalost, zbog klimatskih promjena izgubili smo većinu naših koralja i pitanje na forumu je kako možemo koristiti umjetnost, nauku i tehnologiju da rekonstruiramo ono što je izgubljeno.

Navodeći da Svjetski ekonomski forum (WEF) pridaje važnost kreativnim tehnikama umjetne inteligencije za rješavanje pitanja poput klimatskih promjena, Anadol je rekao da je koristio najsavremenije algoritme u projektu, "vjerovatno najsloženiju umjetnu inteligenciju na svijetu u ovoj oblasti".

"Naš cilj je bio odgovoriti na pitanje šta možemo učiniti da povratimo vrijednost prve oštećene imovine, poput koralja. Željeli smo to pokušati razumjeti ne samo u fizičkom svijetu, već i u metaverzumu. U tom smislu, pokušali smo proizvesti koralje veoma bliske stvarnosti."

"Transformisali smo ovu aktivnost u umjetničko djelo i uspjeli smo da kreiramo zvuk koji čujemo, vizuelne slike koje vidimo i, pored toga, miris - umjetni miris okeana zasnovan na umjetnoj inteligenciji", dodao je.

"Mislim da je ovo prvi put da turski umjetnik dijeli radove na ovoj platformi i u ovoj mjeri. Veoma sam ponosan."

Svjetski ekonomski forum je počeo u ponedjeljak u Davos-Klostersu u Švicarskoj, a šefovi država i poslovni lideri fokusirali su se na tekući rat Rusije i Ukrajine i ekonomsku nestabilnost usred klimatske krize.

Pod temom “Saradnja u rascjepkanom svijetu”, na forumu učestvuju imena koja utječu na globalnu politiku i poslovni svijet.

Sastanku će prisustvovati i 56 ministara finansija, 19 čelnika centralnih banaka, 30 ministara trgovine i 35 ministara vanjskih poslova.

Okupit će više od 2.700 lidera iz 130 zemalja, uključujući 50 šefova država i vlada, dok višestruke krize produbljuju podjele i fragmentiraju geopolitički pejzaž.

Ove godine će biti i najveće poslovno učešće u Davosu, s više od 1.500 lidera iz 700 organizacija.


TRT Balkan