Teroristi PKK se često kriju u sjevernom Iraku kako bi planirali prekogranične napade u Turkiye. Grupa takođe ima sirijski ogranak, poznat kao YPG.        Foto: AA

Turska obavještajna služba u prekograničnoj operaciji u sjevernom Iraku neutralisala je teroristu PKK-a koji je planirao napad na Turkiye, rekli su u četvrtak sigurnosni izvori.

"Nacionalna obavještajna organizacija (MIT) otkrila je da je Sadik Seyh Ahmet, terorista PKK/KCK-a, djelovao u ruralnim područjima iračkih regija Sulaymaniyah i Penjwin", rekli su izvori pod uslovom da ostanu anonimni.

Teroristi, kodnog imena Eris Berxwedan, za kojeg je utvrđeno da planira terorističke napade na Turkiye, turska obavještajna služba je ušla u trag i uklonila ga tokom operacije.

Terorista je došao u Turkiye na početku pokreta u Siriji, a vratio se u Siriju 2015. godine i vodio oružane aktivnosti unutar PKK/YPG-a.

Također je utvrđeno da se Ahmet, koji je dugo vremena djelovao na različitim pozicijama u ime terorističke grupe u Siriji, kasnije preselio u Irak i na kraju djelovao s takozvanim visokim članovima terorističke grupe smještene na Iračko-iranskoj granici.

Antiteroristička operacija uslijedila je nakon terorističkog napada PKK-a 29. decembra u kojem je ubijeno 12 turskih vojnika u sjevernom Iraku. Od tada u turskim vazdušnim napadima uništene su desetine terorističkih ciljeva u sjevernom Iraku i Siriji i neutralisani visokorangirani teroristi.

Teroristi PKK-a se često kriju u sjevernom Iraku kako bi planirali prekogranične napade u Turkiye. Grupa također ima sirijski ogranak, poznat kao YPG.

PKK je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turkiye, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Tokom višedecenijske terorističke kampanje protiv Turkiye teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi.

TRT Balkan / agencije